Алтернатива Скопје Чита

Вечен дожд

Стоиш помеѓу капките дожд што лебдат околу тебе како сите неизречени зборови мои со кои те љубам повеќе од љубовните пораки, коишто тивко минуваат низ сите жици и сателити и светот го држат како и јас тебе в прегратка нежна… Те гледам низ капките дожд, а секоја од нив – сеќавање со сеќавање, сон со […]

Настани

ЦИВИЛ и граѓанските новинари во борба против апатијата

ЦИВИЛ – Центар за слобода и граѓанските новинарки и новинари од целата земја се борат против апатијата и продолжува со серијата настани посветени на граѓанското новинарство. Овојпат, ЦИВИЛ ги повикува сите заинтересирани да се пријават за учество на обука за граѓански новинарки и новинари која ќе се одржи в сабота, на 11 јуни, хотел Сити Парк, со почеток во […]

Алтернатива Скопје Чита

Васко Попа – Високата школа на љубовта

Пред луњата во Луксембуршкиот парк Мојот стар пријател филозоф За момент се враќа Во далечните шуми на својата младост На излет во Карпатите Нашата млада дружина ја фаќа луња Ни пали молњи во косите Разбива громови низ тиловите И нè руши наземи Заедно со боровите Девојките врескаат запомагаат А ни момчињата не се држат подобро […]

Алтернатива Скопје Чита

Блаже Конески – Вљубени девојки

Вљубени девојки Тие имаат лице нежно осенчено, Како да паѓа на него сенка од проѕирни лисје, И лицето неусетно се издолжува. Тие имаат очи зголемени, замислени и влажни, Како да се плашат од секоја странична изненада. Тие го наклонуваат така леко челото Да го допрат до усните на саканиот Што им се чинат тогаш како […]

Алтернатива Скопје Чита

Јовица Ивановски – Онаа, нашата

ОНАА, НАШАТА Девојка со неприкладна фризура, со патец поделена на средина. Две лица на лубеница  пресечена на пола – со сатар. Две свински полутки од кои едната не е свинска. Два различни профила и анфас на човек-слон. Не е цела ако не е поделена. Голема во очите на малите. Не се гледа на детскиот глобус […]

Алтернатива Настани

ВИ-ЏЕЈ СЕТ НА ДИЛОРЕАН ОД ТОРИНО, ИТАЛИЈА

МКЦ,   10 Јуни, 23:30ч The Stereoteller и Discoforgia гордо најавуваат: Ди-џеј сет во живо каде што границите меѓу декадите ќе исчезнат и музиката ќе тече така што ќе направи да тацнувате на ритмови од 20тите па се до денес. Elvis Presley ќе се сретне со Daft Punk, Prince ќе танцува со Disclosure и Blues Brothers ќе […]

Алтернатива Настани

ЗДРАВО МЛАДИ # 6

МКЦ, 4 Јуни, 19:00ч Стигнавме и до шестото издание на фестивалот на нова музика „ЗДРАВО МЛАДИ!“. Го имаме и првиот потврден изведувач, а наскоро ќе ја комплетираме програмата за оваа година. Закажуваме средба на 04 јуни, пред/во МКЦ! WOODEN WISDOM + DJ FITZ. Wooden Wisdom се двајца DJ-и – Turquoise Wisdom (Zach Cowie) и сјајниот актер и […]

Алтернатива Скопје Чита

Ноќ на полна месечина над Скопје – Влада Урошевиќ

Ова е Вардар, не е Брамапутра! Што бараат индиски храмови во Скопје? Измешани птици, мешаници, сцени со уцени! Ноќта искри како некој нем филм од времето на Манаки изгребан од безброј прикажувања. Сè е посипано со сина топла прав како она лето кога Милош Црњански го воделе да ја види Старата чаршија. Јужни плодови, расипани […]