Колумна Текстови

Незамисливата иднина на демократијата во Југоисточна Европа – Сабин Селими

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари. Годината е 2050-та. За време на неодамнешните европски парламентарни избори, една политичка кандидатка, наречена „Ева“, од земја од Југоисточна Европа која сега е дел од Европската […]

Колумна Текстови

Дваесет години затвор за попречување на правдата – Ерол РИЗАОВ

ВМРО-ДПМНЕ и Христијан Мицкоски им должат јавна благодарност на премиерот Зоран Заев и СДСМ, на Специјалното јавно обвинителство и делот од судството што ја одработуваат најтешката работа од прогласувањето на независноста на државата. Преспанскиот договор со Грција, отстранувањето на блокадите за евроатлантски интеграции и чистењето на ВМРО-ДПМНЕ од криминалниот и компромитиран режимски врв се најголемиот […]

Колумна Текстови

Зошто ни е потребен нов закон за заштита од дискриминација – Билјана КОТЕВСКА

Предлогот за нов Закон за спречување и заштита од дискриминација ги решава неусогласеностите на претходниот закон со европските стандарди, вклучително и во врска со опсегот на лица кои ги штити и стандардите за Комисијата за дискриминација. На 19 јуни 2018 година, Владата го испрати Предлогот за нов Закон за спречување и заштита од дискриминација (Закон за недискриминација) […]

Колумна Текстови

СЈО КАКО ЖРТВЕНО ЈАРЕ – Георги АЈАНОВСКИ

Судбината на СЈО од неговото формирање од денес дава најсликовит приказ на состојбите во македонското правосудство, а со тоа и на односот на владејачките политички елити кон високоорганизираниот криминал во државата. Бевме сведоци дека овој институт уште од првиот ден беше изложен на фронтални напади од страна на тогашната владејачка партија, сега во опозиција, со […]

Колумна Текстови Ударни вести

ПРОЧКА- НИ ДОВОЛНА, НИТУ ВОЗМОЖНА! – Мерсел БИЉАЛИ

Малиот остров „Пито о ТеНехуна“ (папокот на светот), се наоѓа во средниот Пацифик, одалечен дури 3.600 км од најблиското копно – Чиле. Островот е познат и под името „Велигденски остров“ – по тоа што е откриен точно на Велигден од страна на холандскиот морепловец Јакоб Рогевен во 1722 година. Таму се наоѓаат голем број гигантски […]

Колумна Текстови

Заедничкиот кандидат само на хартија – Сашо Орданоски

Перверзна е врската на ДУИ со двете главни (условно речено) македонски политички партии: како што ВМРО-ДПМНЕ, како гумичка на врв од молив, му го трошеше кредибилитетот на ДУИ заради заедничката коалиција во, плус-минус, еднодецениското владеење; така сега ДУИ му го троши кредибилитетот на СДСМ во неполното двегодишно заедничко владеење. Во политичкиот брак со ВМРО, ДУИ […]

Вести Колумна Текстови

Како ќе ја видиме големата слика ако ни ја закачите одзади?- Џабир ДЕРАЛА

Стана пословична и светски позната подготвеноста на премиерот Заев да ги надмине разликите и споровите преку разговор и компромиси. За поздравување е неговата широчина да го сослуша противникот и да му даде простор да ги изнесе своите аргументи (и тогаш кога ги нема), а потоа да пружи рака на помирување за повисоки цели, за заеднички […]

Колумна Текстови

Со кого ќе се гушнете на последната станица? – Соња Ајановска Деловска

Секогаш кога ќе се заострат меѓуетничките односи во државава непријатно нѐ изненадува по една трагедија во која учесници сме сите етникуми што живееме заедно. Да не се навраќам во минатото, сами ќе се присетите колку тага и бол се преживеани во состојби кога трагедијата не бира кого ќе го покоси. И тогаш, како некое длабоко […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

Деца ни умираат! – Џабир ДЕРАЛА

Деца ни умираат по болници како муви. Три деца за три дена! Каква е оваа држава? Какви луѓе живеат во оваа држава? Каков систем изградиле тие луѓе? Како можат да го дозволат ова? Какви родители се тоа што „здравствената култура“ ја стекнуваат на Фејсбук, а главен медицински советник им е попот или оџата? На која […]

Вести Колумна Став Текстови

Уставните амандмани се политичко а не стручно дело – Светомир ШКАРИЌ

Aвторите на Договорот од Преспа имаат современ пристап кон државјанството. Со такво сфаќање на државјанството, македонското општество побрзо ќе се трансформира од мултиетничко во граѓанско општество и посигурно ќе се движи кон ЕУ. Уставните амандмани (XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI) се политичко, а не стручно дело. Тие се производ на волјата на Владата на РМ […]