Вести Македонија Ударни вести

Посебна комисија во ЗЕЛС ќе работи на Иницијативата за конфискација за дивоградби

  На предлог на градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски на вчерашната седница на ЗЕЛС, беше формирана посебна комисија која ќе работи на имплементирање на Иницијативата за конфискација на бесправно изградени објекти во ново законско решение. Новоформираната комисија е составена од 5 градоначалници и членови на Управниот одбор на ЗЕЛС, нивни стручни тимови од општината […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерот Лога со поддршка за иницијативата за конфискација на дивоградби на Герасимовски

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, денес одржа средба со министерот за правда, Кренар Лога, на кој му ја претстави иницијативата за регулирање, конфискација и ре-употреба на бесправно изградени објекти. Целта на оваа иницијатива е да најде и произведе решение и даде можност за конфискација на бесправно изградените објекти и нивна пренамена во функција […]

Вести Македонија Ударни вести

Иницијативата на Герасимовски: Конфискуваните дивоградби да ги користат граѓаните

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, Иницијативата, нелегалните објекти наместо да се рушаат да се вратат во служба на граѓаните, ќе ја презентира пред ресорните министри за правда и транспорт и врски. Утре Герасимовски ќе се сретне со министерот за правда Кренер Лога, а во понеделник ќе оствари средба со министерот за транспорт и […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски до ЗЕЛС: Наместо уривање, конфискација на нелегално изградените објекти

  Градончалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, на денешната седница на ЗЕЛС ја достави Иницијативата за изнаоѓање на законско решение за конфискација на бесправно изградените објекти со бесправен статус и нивна ре-употреба.     „Во ЗЕЛС ја доставив Иницијативата за конфискација на бесправно изградени објекти, на која интензивно работевме интензивниот период. Целта на оваа Иницијатива […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Подготвена е иницијативата за конфискација на дивоградбите

  Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски во гостување во Студио 10 на Телевизија 24 рече дека на негово барање, општината подготвила иницијатива за конфискација на дивоградбите затоа што во моментов нема законска можност тоа да се направи. Герасимовски напомена дека во општината има неколку бесправни објекти чие уривање бара преголеми средства кои општината ги […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски: Сопствениците ја рушат доградбата на улица “Македонија”

  Сопственикот на бутикот „Шејн“ денес започна со отстранување на доградбата на улица „Македонија“. „По реакциите во јавноста, градежен инспектор од Секторот за инспекциски работи на Општина Центар изврши надзор на бутикот и му издаде решение за отстранување на доградбата, бидејќи за истата не поседува важечко одобррение за истата“, изјави градоначалникот на Општина Центар, Горан […]

Вести Македонија Ударни вести

Се отстранува доградбата на кафе-барот „ПРАВДА“

  По налог на Општина Центар и врз основа на Решението ИП1 бр. 34-48 од 20.5.2021 година, започна отстранувањето на доградбата на кафе-барот „Правда“ на улица „Мирослав Крлежа“.     По направениот увид од овластен градежен инспектор, констатирано е дека инвеститорот не поседува одобрение за доградба на објект, како и решение за поставување градби. Доградбата […]

Вести Македонија Ударни вести

Започна отстранувањето на платформите во Струга

  Во Струга денеска започна рушењето на сите шест платформи изградени на брегот на Охридското езеро. Вицепремиерот Артан Груби, заедно со министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири и струшкиот градоначалник Рамиз Мерко најавија дека настанот претставува имплементација на „зелената агенда“ на ДУИ и дека оваа акција нема да застане тука.     -Преку оваа […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Нуредини: Ниту една градба нема да биде легализирана во првата и втората заштитена зона

  “Уште во 2019 година, кога овој закон беше во владин процес, ние како министерство побаравме во однос на легализацијата на дивоградбите во заштитените подрачја и особено целиот регион на Охрид, прво да се добие одобрение од министерството за животна средина пред да се легализира, што не значи дека сите или повеќето градби кои се […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар отстранува нелегално изграден објект под Кале

  Денес со придружба на механизација се отстранува градба на улица „Лазар Личеноски“ бб во Општина Центар, објект кој се наоѓа веднаш под Калето. Инвеститорот на објектот не постапил по претходното издаденото решение за самостојно отстранување на објектот и согласно член 59 и член 134 став 1 од Законот за градење и член 24 од […]