Алтернатива Настани

Во Скопје одржан завршен настан на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хандимак“, денес во Кино Фросина при МКЦ, одржаа завршен настан на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“. Овој проект е финансиран од Европската […]

Алтернатива Македонија Настани

Во Струга одржан последниот регионален настан за инклузивно образование

  Денес во Општина Струга се одржа осмиот и последен регионален настан во рамки на третата проектна кампања на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија. Домаќини на регионалните настани беа општините кои ја повторија својата заложба за инвестирање во квалитетно инклузивно образование, а учесници беа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми кои […]

Алтернатива Настани

Регионален настан за инклузивно образование во Тетово „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Во рамки на третата проектна кампања на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија, денес се одржа шестиот регионален настан во општина Тетово на кој присуствуваа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми од полошкиот плански регион.  Проектниот менаџер, г-ѓа Бранка Џајковска во својата презентација зборуваше за инклузија и инклузивно образование […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Регионален настан за инклузивно образование во Струмица

  Во организација на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија денес се одржа петтиот регионален настан во општина Струмица на кој присуствуваа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми од југоисточниот плански регион.  Во обраќањето на менаџерот на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, г-ѓа Бранка Џајковска беа презентирани […]

Алтернатива Настани

Втор регионален настан во Штип “Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”

  Како дел од активностите на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија, денес се одржа регионален настан во општина Штип каде беа поканети претставници од училишта, општини, невладини организации, општествено одговорни компании и семејства на ученици со попреченост кои посетуваат редовно образование. На настаните воведни обраќања имаа претставници […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Осум регионални настани од кампањата на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Како дел од активностите на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, кој е финансиран од Европската Унија, во периодот од март до мај 2023 година ќе се одржат 8 регионални настани во 8те плански региони. Овие настани се дел од третата проектна кампања која ќе започне со национален настан кој ќе се одржи […]

Алтернатива Настани

Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран: Сензорна соба во ООУ „Круме Кепески“ – Скопје

  Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ денес отвара уште една сензорна соба во ООУ „Круме Кепески“ – Скопје опремена со рехабилитациско-рекреациска опрема и мноштво дидактички материјали и сензорни елементи. Проектот е финансиран од Европската Унија и го спроведуваат Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“, заедно со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Нова сензорна соба во Неготино – „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

   Од денес, ООУ „Страшо Пинџур“ – Неготино располага со сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи и рехабилитациско-рекреациска опрема. Оваа активност е спроведена како дел од Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија и претставува уште една активност во насока на подобрување на инклузивноста на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Отворање на сензорна соба во ООУ ” Хасан Приштина”, Чаир – Скопје

  Од денес, ООУ „Хасан Приштина“ – Чаир располага со сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи и рехабилитациско-рекреациска опрема. Оваа активност е спроведена како дел од Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија и претставува уште една активност во насока на подобрување на инклузивноста на […]

Вести Македонија Ударни вести

“Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”: Сензорна соба во ООУ Гоце Делчев во Прилеп

  Нови можности за подобрување на способностите на децата со типичен и атипичен развој, со новата сензорна соба во ООУ „Гоце Делечев“ во Прилеп, прва во градот во рамки на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, финансиран од Европската Унија. Стручната служба и наставниот кадар во ова катче ќе може да работат со децата […]