Алтернатива Настани

АМФОРА: Исконски ритуал на мрестење на Охридската пастрмка

  Нуркачите од Нуркачкиот Центар АМФОРА од Охрид, десетина години во периодот од почетокот на Декември до крајот на Февруари секоја вечер го следат мрестот на Охридската пастрмка.     Овој исконски ритуал кој се поврзува со самото настанување на езерото е привилегија за нуркачите од АМФОРА кои пред мрестот ги чистат местата од цврст […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Блесна новогодишната елка под вода

  Нуркаите од Нуркачкиот центар АМФОРА од Охрид во Музејот на вода, традиционално и оваа година ја накитија подводната новогодишна елка и на сите граѓани на Република Македонија им ја честитаат новата 2023 година.     Како и секоја и оваа нова 2023 година нуркачите од Амфора им ја посветуваат на децата со ретки болести  […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

АМФОРА го реализираа проектот “Подводна еко патрола” на Охридското Езеро

  Нуркачите од Нуркачкиот центар АМФОРА успешно го реализираа проектот “Подводна еко патрола” на Охридското Езеро.     Целта на овој проект беше да се детектираат вливовите на реките преку кои најмногу се загадува Охридското Езеро со цврст отпад. Беа опфатени четири реки: Черава, Грашница, Далјан и Сатеска.     Состојбата со вливот на реките […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Среќна Нова 2021 од длабочините на Охридското Езеро ви посакува нуркачкиот центар АМФОРА

  Нуркачкиот центар АМФОРА и Клубот за подводни дејности ОХРИД веќе 18 години традиционално на уникатен начин ја наговестуваат новата година и божиќните празници со китење елка под вода.         Во услови на пандемија, оваа година одлучивме да не се зголемува бројот на нуркачи на едно место, формиравме групи од 3-4 членови […]