Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски: Со новиот 9-ти пакет мерки од 662 милиони евра помош за најранливите, компаниите и економијата

  Претседателот на Владата Димитар Ковачевски, денеска одржа прес-конференција на која што го презентираше деветтиот пакет антикризни мерки, кој е во вредност од 662 милиони евра. На крајот на ноември на денешната владина седница го усогласивме деветтиот пакет антикризни мерки, во вредност од 662 милиони евра. Овој пакет содржи 26 мерки за социјална сигурност, насочени […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Kовачевски: Функционерите максимално одговорно да ги трошат државните пари

  Ги насочуваме парите онаму каде е најпотребно – за финансиска поддршка на граѓаните и компаниите. Единствен приоритет во моментов е да го заштитиме стандардот на граѓаните и да одржиме економска стабилност, порача на социјалните мрежи претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски.   Премиерот Ковачевски во својата објава истакнува дека живееме во […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата донесе пакет мерки: Основните прехранбени производи ќе се продаваат без ДДВ

  Премиерот Ковачевски на денешната прес-конференција изјави дека Владата денеска донесе пакет од 26 мерки и препораки за ублажување на последиците од економската криза и руско-украинскиот конфликт. Пакетот-мерките се наменети за граѓаните и за компаниите со цел да се сочува животниот стандард на граѓани и ликвидноста на компаниите и се поделени во две категории. Во […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Континуитет на економските мерки за одржување на деловната активност и работните места

    Економските мерки за поддршка на стопанството и намалување на штетните последици од кризата потребно е да имаат континуитет бидејќи само така може да се одржи економската активност на што поголем број правни субјекти и да се избегне загубата на работни места. Дисконтинуитетот во доделување на поддршката може да доведе до намалување на постигнатите […]