Вести Македонија Став Ударни вести

ХK: Системот не им дозволува на Ромите да излезат од маргините

  Меѓународниот ден на Ромите е прилика за славење на ромската култура, но и повод да се осврнеме на фактичката состојба во која се наоѓа оваа заедница, односно на причините кои оневозможуваат вистинска социјална интеграција на ромската заедница во општеството. Вкоренетиот расизам е во сржта на повеќекратната дискриминација со која Ромите секојдневно се соочуваат и […]

Вести Македонија Ударни вести

МАРГИНИ: Граѓаните од август 2019 немаат достапен механизам за заштита од дискриминација

  Коалицијата Маргини упати барање до Собранието итно да го изгласа новиот состав на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. “Собранието на Република Северна Македонија на 31-та седница закажана за 12.1.2020 година не ја изгласа Предлог-одлуката за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Седницата беше прекината поради немање на […]