Вести Македонија

Збирката “Браќа Манаки”- културно наследство со особено значење

  Збирката на движното културно наследство – ФОНД 580 “Браќа Манаки-Битола 1853-1964“, која се наоѓа во Државниот архив на Република Северна Македонија – Одделение Битола, е прогласена за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење – изјави министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска.           Збирката – ФОНД 580 „Браќа Манаки-Битола 1853-1964“ […]

Вести Македонија Ударни вести

Идентификуван најстариот документ кој се чува во Државниот Архив -Битола

  Државниот Архив на РСМ – Одделение Битола, располага со 995 фондови и 32 збирки. Иако поголемиот број документи се од периодот по Втората светска војна, постои архивски материјал со многу важни податоци за политичката, културната и стопанската историја за подрачјето на општините за кое е надлежно, како и пошироко за периодот до 1944 година. […]