Вести Македонија Ударни вести

Формирана нова Комора на сметководители, финансиери и даночни обврзници

  Унапредување на деловното окружување за развој на сметководствено-финансиската и професијата на даночните советници, преку промоција, подигнување на професионалните стандарди и соодветно адресирање на предизвиците е фокусот на активностите на новата Комора на сметководители, финансиери и даночни обврзници која е регистрирана и е дел од Сојузот на стопански комори. За претседател на новата Комора е […]

Вести Македонија Ударни вести

Комората на сметководители порачува: НЕ за окупација, ДА за права и почит!

  Комора на сметководители на Македонија, како единствен функционален застапник на сметководителите, во континуитет реагира на самоволното постапување на институциите. Наместо сфаќање на важноста која ја имаат сметководителите како единствена врска помеѓу државата и стопанството, продолжуваат обидите за целосна контрола со цел задоволување на нечии лични интереси.     “Токму затоа Комора на сметководители со […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Сметководителите бараат итно преиспитување на одлуката за непродолжување на роковите за завршните сметки

  Комората на сметководители неделава доби известување дека и покрај тоа што сметководителите се загрозени од пандемијата и не можат да ги достигнат роковите, Министерството за економија во чија надлежност се измените на Законот за трговски друштва оценува дека нема потреба од законски измени за пролонгирање на роковите за поднесувањето на завршните сметки и финансиските […]