Вести Македонија Ударни вести

АЕТМ и ДЗС за подобрување на квалитетот на статистичките податоци за е-трговијата

  Како дел од напорите за подобрување на методологијата и квалитетот на податоците за е-трговијата, приближување на македонското законодавство со законодавството на ЕУ и следење на трговијата во Република Северна Македонија, во рамките на Спогодбата на ЦЕФТА, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија во соработка со Државниот завод за статистика, организираше тркалезна маса за дискусија на […]

Вести Македонија Ударни вести

ДЗС: Попишани се 1.813.153 лица

  Денеска е последниот ден од Пописот 2021. Попишувањето тече со очекуваниот интензитет, информираат од ДЗС.   Заклучно со 29.09.2021, до 20:00 часот попишани се 1.813.153 лица, 562.110 домаќинства и 822.575 станови.   Сите кои не се попишале од било кои причини можат да се попишат во својата општина или во канцелариите на Државниот завод […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДЗС: Попишани 1.695.549 лица во земјава и 200.000 од дијаспората

  Заклучно со вчерашниот ден до 20 часот, во земјава биле попишани 1.695.549 лица, 526.605 домаќинства и 752.916 станови, информираат од Државниот завод за статистика.     Преку апликацијата за самопопишување на дијаспората, до утрово во 7:30 часот самопопишани биле 199.819 лица. Освен тоа што граѓаните можат да бидат попишани во своите домови, за оние […]

Вести Македонија Ударни вести

ДЗС: Досега се попишани 1.619.857 лица

  Пописот на населението, домаќинствата и домовите во земјава завршува на 30 септември, а заклучно со вчерашниот ден до 20 часот, попишани се 1.619.857 лица, 503.491 домаќинства и 711.695 станови, објави Државниот завод за статистика.  Пописот со несмалено темпо ќе продолжи и во текот на наредниве денови, а од ДЗС информираа дека секое домаќинство во […]

Вести Македонија Ударни вести

ДЗС: До вчера попишани 1.309.840 лица

  Вкупно 1 309 840 лица, 405 266 домаќинства и 556 415 станови се попишани заклучно со 20 часот вчера, објави денеска Државниот завод за статистика. Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 193 982 лица. На домаќинствата кои не биле попишани во изминативе денови попишувачите им оставаат потсетник во […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ПОПИС 2021: Досега попишани се 1.037.309 лица

  Бројката на попишани лица во земјава се искачи над еден милион, соопшти Државниот завод за статистика. Заклучно со вчерашниот ден до 20 часот, биле попишани 1.037.309 лица, 323.286 домаќинства и 438.705 станови ширум земјава, додека бројот на самопопишани лица од дијаспората преку апликацијата за самопопишување изнесува 193.370. Пописот на населението и објектите 2021 се […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Заклучно со вчера, попишани се 308.551 граѓани

  „Заклучно со вчерашниот ден, 11 септември, до 20 часот, попишани се 308. 551 лице. Само вчера беа попишани 114.308 лица.Државниот завод за статистика ги известува граѓаните дека за сите дилеми и нејаснотии кои ги имаат во врска со процесот на попишување можат да се обратат во Бирото за Попис, на телефонските броеви кои се […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Симовски: Целосно сме подготвени за отпочнување на пописот

  „Државниот завод за статистика е целосно подготвен за отпочнување на најголемата и најзначајната статистичка операција – Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија во 2021-та година. Сите подготвителни активности се завршени целосно и ние сме комплетно подготвени за отпочнување на оваа активност“, истакна директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Симовски ја престави Методологијата за подготовка, организација и спроведување на пописот

  Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски денес ја престави Методологијата за подготовка, организација и спроведување на пописот во април. За спроведување на пописот е избран комбинираниот метод, односно ќе се користи комбинација на податоци добиени на терен преку индивидуално попишување, со податоци од претпописна статистичка база на податоци која содржи податоци добиени […]