Вести Македонија

МОН: Промена која носи квалитет на образованието, не смее да биде причина за бојкот на настава од учениците

Новиот Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали е современо решение базирано на глобални образовни стандарди и значително ќе ја унапреди наставата, интеракцијата помеѓу наставниците и учениците, ќе го намали обемот на домашните задачи и работата на родителите и старателите со учениците и ќе донесе подобрување на севкупниот квалитет на националниот образовен систем. […]

Вести Македонија Ударни вести

Заев за државната матура: Заеднички договореното решение гарантира квалитет на матурскиот испит и овозможува упис на факултетите во државата и во странство

„Со Сојузот на средношколци се договоривме за два екстерни испити, додека за третиот екстерен испит се согласивме да се трансформира во интерен. Вака, ниту еден матурант нема да има проблем да се запише на некој од домашните или странски престижни универзитети, бидејќи повторно ќе има четири предмети неопходни за упис на универзитетски студии“, истакна премиерот […]