Алтернатива Настани

СмартАп со тимот на ЕДУИНО и ЕДУИНО Амбасадорите одржаа работилница „Заедно кон подобро образование“

  Тимот на СмартАп, заедно со тимот на ЕДУИНО и ЕДУИНО Амбасадорите, во периодот од 25 – 27 ноември одржа дводневна работилница под мотото „Заедно кон подобро образование“.   Работилницата свечено ја отвори г-динот Зеќирија Хасипи, Директор на Бирото за развој на образованието, по што следуваше и свечено обраќање на проектениот менаџер на ЕДУИНО – […]

Алтернатива Настани

СмартАПувај: Што се случуваше во месец јуни и што е следно?

  Сте слушнале за ЕДУИНО?   Всушност, целосното име на проектот е ЕДУИНО: Колективно подобрување на образованието преку ко-креирање и иновации, СмартАп активно работи на овој проект веќе трета година по ред, во партнерство со УНИЦЕФ, Бирото за развој на образованието и поддршка од страна на Министерството за труд и социјална политика (МТСП), Министерството за […]

Алтернатива Настани

ЕДУИНО Ран детски развој: Нов отворен повик и платформа!

  ЕДУИНО Ран детски развој: Нов отворен повик и платформа за објавување на вашите креативни активности и изработки преку нашата нова функционалност “Додај активност“ (до 15.2.2022)   Која е новата платформа?   ЕДУИНО – ран детски развој е платформа која е отворена, бесплатна и достапна за сите. Истата е резултат на посветеноста на ЕДУИНО-заедницата составена […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

ЕДУИНО ИГРАТОН – креативен предизвик за учење и игра преку игровни активности за деца

  По повод 20 ноември, Светскиот ден на детето, тимот од колективниот портал ЕДУИНО сака да поттикне безброј насмевки преку креативниот предизвик ЕДУИНО Игратон!     Со почеток од 22 до 28 ноември, 2021 година, може да учествуваат сите деца од 3 до 10 годишна возраст во домашни услови со родителите/старателите, во градинките со воспитувачите […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

СмартАП: Најпознатиот серијал ЕДУИНО-вебинари со 10 нови теми

  По спроведениот прв серијал ЕДУИНО-вебинари 2020, како и неверојатната бројка од над 18.000 учесници, тимот на ЕДУИНО оваа година го најавува новиот серијал ЕДУИНО-вебинари со бесплатни онлајн предавања и можности за стекнување на повеќе видови сертификати наменети за наставниците, воспитувачите, професорите и сите заинтересирани учесници на темите од областа на образованието.       […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

ЕДУИНО амбасадори: Oдбележување на Интернационалниот ден на наставникот

  ЕДУИНО ја зголеми својата заедница на амбасадори – првата инцијатива за афирмација на најпосветените наставници кои учествуваа во развојот на Едуино платформата во нашата земја.     Концептот ЕДУИНО амбасадори подразбира креирање група од најпосветени наставници кои се препознаени на национално ниво, како пример за наставник кој придонесува во развој и ко-креирање на дигитални […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

ЕДУИНО Амбасадори: Иницијатива за афирмирање на придонесот на најпосветените наставници

  ЕДУИНО-амбасадори е иницијатива на колективниот портал за дигитални образовни содржини ЕДУИНО, кој настана во март минатата година како одговор на пандемијата и решение на потребата за учење од далечина. Иницијативата подразбира јавно признание за наставниците што снимиле најмногу видеа и изработиле најмногу активности за игра во домашни услови.     „За првпат им оддаваме […]