Вести Македонија Став Ударни вести

Измените во Изборниот законик по „ултра“ скратена постапка се спротивни на стабилна изборна рамка

  По повод реакциите на повеќе здруженија во РСМ како и Иницијативата од здружението „Граѓанска иницијатива ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД“ доставена до ДКСК во однос на предлог измените на Изборниот законик со кои се зголемува прагот на собрани потписи за поднесување на листа на кандидати за членови на совет, односно листа на кандидат за градоначалник кога […]

Вести Колумна Став Текстови

Борбата против лажните вести е избор „да се биде или не“! – Теофил Блажевски

  Борбата против дезинформациите и лажните вести е многу потешка од сите меѓународно преземени и домашно применети или создадени мерки и активности. Тоа е комплексен процес, во којшто не можат да се изборат сами ниту медиумите, ниту институциите, ниту граѓанските организации, најмалку поединците, а последиците може да се многу пострашни од ова сега. Двајца албански […]

Вести Македонија Статуси Ударни вести

Кардула: И децата со нетипичен развој и нивните старатели треба приоритетно да се вакцинираат

  Имам потреба да го кажам својот став околу приоритетната листа за вакцинација.     Покрај здравствените работници и хронично болните од сите старосни групи требаше да бидат на приоритетната листа. Секако дека сите треба да имаме можност што поскоро да се вакцинираме и да се заштитиме.   Јас како родител на дете со нетипичен […]