Вести Македонија

Герасимовски: Нова градинка на две нивоа вцртана во новиот ДУП за Крњево 2

  Нова градинка на површина од 312 м2 на 2 нивоа ќе добие Крњево 2 според новиот ДУП – кој го донесе општинскиот совет на последната 26 Седница. Градинката ќе биде со развиена површина од 623 м2 на градежна парцела од 728 м2. Според важечкиот ДУП од 2012 година на оваа локација не е предвиден […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Тој што критикува имал 3,5 години да го смени ДУП-от за Треска

  “Зошто некој донел Мораториум и не го подобрил ДУП за Треска и потрошил 3,5 години без да најде подобро урбанистичко решение?“, праша градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски во утринска на Телма. Герасимовски ги искритикува дел од Советниците во општинскиот совет кои обвинуваат за бетонизација на просторот на поранешната фабрика Треска. „Во тие 3 […]

Вести Македонија Ударни вести

Укината Одлуката на ДУП-от во Карпош – Нема да се гради бензинска пумпа

  Уставниот суд на денешната седница одлучи да ја укине Одлуката за донесување на Детален урбанистички план за градска четврт 3 04 блок 04.05 на Општина Карпош.  Од утврдената фактичка состојба и обемната документација која се анализираше, Судот утврди дека  ДУП-от е неусогласен со ГУП-от бидејќи се предвидува изградба на бензинска пумпа која е објект […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставен ја укина Одлуката за ДУП во Центар

  Уставниот суд на денешната седница ја укина Одлуката со која на 18 јули 2014-та година  Советот на Општина Центар го донесе Детален урбанистички план Градска четврт Ј 07  со локалитети Капиштец, Завод за медицинска рехабилитација, Старо Водно, Долно Водно, Мало Курило, Цвеќара. -Судот оцени дека Одлуката за ДУП на Општина Центар е спротивна на […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд поведе постапка за Одлука со која е донесен ДУП на општина Центар во 2014 година

  Уставниот суд на денешната седница одлучи да поведе постапка за Одлуката за донесување на ДУП од Советот на општина Центар од 18 јули 2014-та година, соопштија од судот. Основната причина поради којашто Судот се одлучи за поведување на постапка е дека оспорената Одлука не била донесена со потребно мнозинство, согласно Законот за локална самоуправа. […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Со изградба на 1 објект наместо 2 ќе има повеќе зеленило спроти Нова Македонија

  Општина Центар нема да постапи по ништо околу земјиштето спроти Нова Македонија се додека не добие зелено светло од другите институции, рече денеска градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, кој гостуваше во утринската програма на телевизија Телма. Градоначалникот Герасимовски детално ја образложи постапката која започнала во општината и која завршила со приватизација направена од […]

Вести Македонија

Градоначалникот Герасимовски бара вонреден инспекциски надзор на ДУП-от Градска четврт Ј 07 – Старо Водно

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, испрати барање до Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам за вршење на вонреден инспекциски надзор на блоковите 10, 28 и 43 од Деталниот урбанистички план Градска четврт Ј 07 Локалитети: Капиштец, Завод за медицинска рехабилитација, Старо Водно, Долно Водно, Мало Курило и Цвеќара.     На последната 4-та […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Градежна комора: Недозволиво е поради изолиран случај да се суспендираат ДУП-овите во Општина Центар

  Суспензија на дел од деталните урбанистички планови во Општина Центар би предизвикала тежок економски удар врз градежниот сектор, преку механизми кои се целосно правно неиздржани и директно ќе му наштетат на градежниот сектор и граѓаните, реагира Градежната комора. Ваквото постапување ја ограничува слободата на пазарот и претприемаштвото и директно ги загрозува уставно загарантираните права […]