Вести Македонија Ударни вести

Шумарски факултет и Град Скопје заедно за зачувување и зголемување на зеленилото

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска и деканот на Факултетот за шумарски науки, пејзажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“, проф. др. Кирил Сотировски Скопје, потпишаа Меморандум за соработка за овозможување унапредување и развој во областа на шумарството, заштитата и унапредувањето на животната средина, вклучувајќи ги аспектите кои се однесуваат на урбано зеленило, теренската и […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Со изградба на 1 објект наместо 2 ќе има повеќе зеленило спроти Нова Македонија

  Општина Центар нема да постапи по ништо околу земјиштето спроти Нова Македонија се додека не добие зелено светло од другите институции, рече денеска градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, кој гостуваше во утринската програма на телевизија Телма. Градоначалникот Герасимовски детално ја образложи постапката која започнала во општината и која завршила со приватизација направена од […]

Вести Македонија Ударни вести

Засадени нови дрвореди на булеварите “Илинден” и “8-ми Септември”

  Екипи на ЈП „Паркови и зеленило“ денеска засадија нови квалитетни садници на булевар Илинден и на булевар 8-ми Септември. Нови дрвореди составени од квалитетни зимзелени и листопадни дрвја ќе ги раззеленат двата булевара.      Садењето на дрвјата е дел од реализацијата на Град Скопје од концептот Зелен и чист град за уредување на […]

Вести Македонија Ударни вести

Карпош со значително повеќе пари за зеленило и јавна хигиена

  Со измените на буџетската Програма од областа на екологијата и енергетската ефикасност, општина Карпош повеќекратно ги зголеми средствата за подигнување на зелени површини, хортикултура, јавна хигиена, обновување и одржување на урбана опрема, реквизити по детски и спортски игралишта. На 56. седница на Советот беа направени следните измени: За подигнување на нови тревни површини, садење […]