Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“Денот на црвот” од Симона Јованоска добитник на наградата “Роман на годината“

  Фондацијата „Славко Јаневски“ годинава наградата „Роман на годината“ ја додели на романот „Денот на црвот“ од Симона Јовановска. Романот е издаден во 2021-ва од издавачката куќа „Или- или“ и е од едицијата „ПроАза“. Оваа награда е со особено значење за македонското литературно творештво бидејќи се доделува за роман кој е прв пат објавен и […]

Алтернатива Настани

ИЛИ-ИЛИ: Дебитантски роман “Денот на црвот” од Симона Јованоска

  Денеска од печат излезе дебитантскиот роман „Денот на црвот“ од Симона Јованоска, како 195 издание во едицијата „ПРОаЗА“ на ИЛИ-ИЛИ, со што продолжува поддршката и издавањето на квалитетни македонски автори од страна на оваа скопска издавачка куќа.          Писателката и новинарка Јагода Михајловска Георгиева за романот напиша:   „Денот на црвот е […]