Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Архитектонски конкурс “Скопје на новата генерација” во организација на Јуроп хаус

  По повод 60 години од скопскиот земјотрес, Јуроп хаус го отвора архитектонскиот конкурс насловен „Скопје на новата генерација“, преку кој се повикуваат млади архитекти и урбанисти да оставаат свој белег во архитектурата на главниот град. Ова не е само конкурс за разубавување на градот туку и повик преку кој ќе се подобри пристапот кон заборавените […]

Вести Македонија Ударни вести

МО објави конкурс за прием на 200 професионални војници

  Министерството за одбрана денеска го објави Јавниот оглас за прием на 200 професионални војници на служба во Армијата на Република Северна Македонија. Рокот за пријавување на кандидатите е 15 дена вклучувајќи го и денот на објава. Согласно новите законски измени за служба во Армијата, идните професионални војници од моментот на склучување на договор ќе […]

Алтернатива Настани

Конкурс за наградата „Антево перо“

  Конкурсот за петтото доделување на наградата „Антево перо“, за најдобра необјавена стихозбирка на македонски јазик, ќе заврши на 28 август. Организаторот потсетува дека трудовите треба да се праќаат на електронската адреса: antevopero@gmail.com и сите што во рокот ќе пратат ќе бидат учесници на поетскиот натпревар за наградата востановена во чест на поетот Анте Поповски. Конкурсот и […]

Вести Македонија Ударни вести

Објавен Конкурсот за запишување во средно образование за учебната 2022/2023 година

  Министерството за образование и наука денеска го објави Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2022/2023 година. Во објавениот Конкурс се наведени условите за запишување и критериуми за избор на учениците, потребните документи за запишување, наставните предмети од основното образование кои се предвидени во критериумите за рангирање на успехот на учениците, роковите за […]

Алтернатива Настани

Четврти конкурс за годишната стрип награда „ЛИФТ“

  Издавачката куќа ТЕМПЛУМ годинава по четврти пат го распишува конкурсот за наградата „Лифт“, за македонски стрип.   „Лифт“, беше име на списанието за стрип кое излегуваше од 1996 до 2001 година, а денес е име и на угледна графичка едиција. Наградата „Лифт“ се доделува еднаш годишно.   Право да конкурираат за наградата имаат сите […]

Алтернатива Македонија Настани

Радио МОФ објавува конкурс на тема “Да бев премиер/ка, јас ќе…”

  Што би направиле за младите ако на еден ден бевте премиер/ка? Ако мислите дека го имате одговорот на ова прашање, ве повикуваме да се приклучите на нашиот нов конкурс. Радио МОФ во рамки на кампањата „Критика за политика“ објавува конкурс на тема „Да бев премиер/ка, јас ќе….“, со кој од вас бараме, во една […]