Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Изложба „Црвен петел – црна кокошка: култови на плодноста, обреди, обичаи и верувања“ – Јован Шурбаноски

  Низ историјата, секоја култура и заедница имала свои симболи и претстави на култот за плодноста.   Изложбата „Црвен петел – црна кокошка: култови на плодноста, обреди, обичаи и верувања“ , чиј автор е Јован Шурбаноски, ги претставува различните облици на археолошкото и етнолошко македонско културно наследство од праисторијата па сѐ до денес, кои содржат елементи […]

Вести Македонија Ударни вести

Уметнички занает на интарзија на коска и седеф во дрво

  Уметничкиот занает на интарзија на коска и седеф во дрво на овие простори има долга и богата традиција. Врз основа на малиот број сочувани интарзирани предмети, овој уметнички занает можеме да го следиме од првата половина на XVI век, па се до крајот на XX век.         Натписот од архиерејски престол […]