Вести Македонија Став Ударни вести

Жените од ДД го кренаа гласот дека Депонијата на Каршиака ги става на ризик од рак на дојка

  Во месецот на подигање на свеста за рак на дојка, Демократското движење одржа панел-дискусија во регионот на Каршиака, поточно во село Батинци. Многу жени се собраа да се информираат од присутните докторки  Рина Пурини, гинеколог и Мирела Авдиќ, општ лекар, за причините за појавата на ракот на дојката. Жените од Демократското движење, по панел-дискусијата […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Аеродром казнета со 88.000 евра за фрлање отпад на јавна површина

  Инспекторатот за животна средина изрече парична казна за општина Аеродром и градоначалникот Тимчо Муцунски во висина од 88.000 евра во денарска противвредност поради исфрлање на отпад на јавна површина со што се загрозува животната средина и здравјето на граѓаните.  Имено, општина Аеродром преку компанијата “Пирамид Билдинг” ангажирана на тендер, наместо на предвидената локација во […]

Вести Македонија

Oтстранета обемна дива депонија во Трнодол

  Екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје отстранија обемна дива депонија лоцирана во населбата Трнодол, во скопската општина Карпош. Подигнати се и транспортирани 12 кубни метри претежно мешан комунален и кабаст отпад.     Воедно, во текот на минатата седмица, Еко-патролата на Претпријатието изготви вкупно 28 едукативно-информативни записници за непрописно одлагање отпад на јавни и сообраќајни површини во […]

Вести Македонија Ударни вести

Премиерот на увид во процесот на чистење на линданот од малата депонија во „ОХИС“

  Премиерот Ковачевски заедно со министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и шефот на Делегацијата на Европската Унија Дејвид Гир денеска во кругот на фабриката „ОХИС“ ќе направат увид во активностите за отпочнување на процесот на чистење на линданот од малата депонија. На настанот ќе присуствуваат и шефот на канцеларијата на УНОПС […]

Вести Македонија Ударни вести

Започна чистењето на големата депонија покрај езерото Треска

  Град Скопје започна со чистење на дивата депонија покрај езерото Треска во Општина Сарај. Оваа депонија се простира на површина од 10.000 метри квадратни со повеќе од 5.000 метри кубни отпад кој несовесни правни и физички лица го исфрлаат на овој простор. Депонијата во Сарај е една од поголемите депонии на територијата на Град […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје ја расчистува големата дива депонија во село Рашче

  Градот Скопје од денеска ја расчистува големата дива депонија на влезот во село Рашче. Од ова сметиште ќе бидат подигнати над 2.000 кубни метри отпад.     – Нашата цел е да спречиме повторно создавање на депонијата и да спречиме палење и загадување на амбиентниот воздух. Градот Скопје изминатиов период интензивно работи на расчистување […]