Вести Изјави Македонија Ударни вести

Со две дози на вакцина против КОВИД-19 дозволен влез во објекти и на настани

  Почнувајќи од денес за влез во објекти и настани, каде до сега можеше да се влезе и со една доза примена вакцина, потребно е граѓаните да приложат сертификат/потврда за примени две дози на вакцина против КОВИД-19 или сертификат/потврда за прележан КОВИД-19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето, соопшти министерот за здравство, […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ: Сертификатите за вакцинација се валидни и не се повлечени од употреба

  Министерството за здравство информира дека во текот на вчерашниот ден, граѓаните кои имаат генерирано EU сертификат за вакцинација преку vakcinacija.mk треба преку веб порталот да генерираат нов. Станува збор за безбедносен протокол со што се спречи користење на лажни EU сертификати, со лажни имиња и лажни податоци. Сите земји што имплементирале EUDCC се соочуваат со постојани […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ЕК го прогласи нашиот КОВИД сертификат за еквивалентен на сертификатот на ЕУ

  Европската комисија денеска го усвои националниот Дигитален сертификат на Република Северна Македонија и истиот го смета за еквивалентен на Дигиталниот сертификат на ЕУ, соопшти Министерството за здравство. Ние сме прва земја во регионот за која сертификатите за КОВИД-19 ќе се сметаат за еквивалентни на Дигиталниот сертификат на ЕУ.   Со ова се избегнуваат сите […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата ги донесе новите правила за заштита од ковид-19

  Владата на редовната 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД – 19, врз основа на препораките од Комисијата за заразни болести.  Согласно препораките, Владата донесе одлука дека за влез во угостителски објекти, кафулиња и барови, без разлика на капацитетот и бројот на присутни посетители/гости/лица, како […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Достапен е CommonPass сертификат за патување во странство

  Достапна е апликацијата за CommonPass сертификат за патување во странство, информираат од Министерство за здравство.   Ова е дополнителна опција покрај националниот сертификат која ќе им служи на граѓаните за непречено функционирање за време на патувањата и е едноставна за употреба преку смарт телефоните. CommonPass е унифицран дигитален сертификат кој се презема од апликација […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Граѓаните кои прележале Ковид-19 со сертификат преку „Мој термин”

  Во Националниот систем Мој Термин е воведена можноста за издавање на сертификат за прележан Ковид 19, соопштуваат од Министерството за здравство.     Сертификатот се издава за сите лица кои во последните 9 месеци биле позитивни на Sars-Cov-2 и се регистрирани како позитивни случаи во Националниот систем. Сертификатот може да се преземе кај матичниот […]