Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар преку графити ги слави македонските уметници

  Со цел да го збогати визуелниот изглед на објектите, Општина Центар изработува мурали и графити на одредени локации во општината. Од вчера муралот на македонскиот доајен Александар Џамбазов го краси ѕидот на ул. Орце Николов во Дебар Маало, близу Наџак. Муралот го насликаа уметниците Драган Китановски-Драш и Марјан Димиќ-Мачка. Градоначалникот на Општина Центар Горан […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Скопје со легални ѕидови за слободно користење од уличните уметници

  Како дел од активностите на кандидатурата на Град Скопје за „Европска престолнина на културата за 2028 година“, назначени се две локации за легални ѕидови за слободно користење од уличните уметници за пишување и цртање графити, сликање мурали, тагови и слично.     Двете локации се потпорниот ѕид на улица Војвода Васил Чакаларов (Адолф Циборовски) […]