Вести Македонија Ударни вести

Арсовска – Алтај: Потпишан договор за соработка меѓу Скопје и Конја – Турција

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска при посета во Република Турција, оствари средба со градоначалникот на Градот Конја, г-н Угур Ибрахим Алтај, кој воедно е и претседател на Светската унија на турски општини.   Во рамки на работната средба градоначалниците потпишаа значаен меморандум за соработка помеѓу Градот Скопје и Градот Конја.       […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив потпиша Протокол за соработка со Конзерваторскиот центар-Скопје

  Во рамките на заложбите на Државниот архив за јакнење на соработката со државни институции на планот на науката, образованието и истражувањето, директорите на Државниот архив и на НУ Конзерваторскиот центар – Скопје, потпишаа Протокол за соработка.         На официјалната средба, директорите, д-р Емил Крстески и Коле Чапкановски разменија мислења и искуства […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан договор за соработка за заштита на сведоци помеѓу МВР и Меѓународниот Кривичен Суд

  “Потпишувањето на Договорот за соработка во областа на заштита на сведоци  помеѓу Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија и Меѓународниот Кривичен Суд претставува продолжување на чинот на поддршка на Судот во борбата против најтешките форми на кривични дела. Дотолку повеќе што Република Северна Македонија го има потпишано Римскиот Статут во 1998 година […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Шекеринска во Турција: Потпишување петгодишен Договор за воено-финансиска соработка

  Министерката Радмила Шекеринска денеска е во еднодневна посета на Република Турција, каде ќе има средба со министерот за национална одбрана Хулуси Акар, на која во име на владите на двете земји ќе потпишат петгодишен Договор за воено-финансиска соработка. Договорот предвидува годишна алокација на финансиски средства од Турција за Северна Македонија, кои ќе се користат […]