Алтернатива Настани

Откривање скулптура и „Прелудиум“ како вовед во 35. “Поетска ноќ” во Велестово

  Во пресрет на триесет и петтото издание на „Поетска ноќ во Велестово“, во сабота, 12 август, од 13:00 часот, на сретсело во Велестово, свечено ќе биде откриена скулптурата „Раката на поетот“ од уметникот Никола Пијанманов. Познатиот уметник, при обликувањето бил инспирирана од песната „Есен“ на големиот германски поет Рајнер Мариа Рилке. Скулптурата е донација […]

Алтернатива Настани

Мултимедијална поетска ноќ во Куршумли ан

  Во сабота и на 14 септември, во Куршумли Ан, ќе се одржи манифестацијата „Мултимедијална летна ноќ“, во рамки на одбележување на 30 години независнот на нашата држава, со почеток во 21 часот. Мултимедијалната ноќ ќе го долови духот на филмот, музиката, поезијата, ликовната уметност, животот и творештвото на Блаже Конески, Кочо Рацин и Петре […]