Вести Изјави Македонија Ударни вести

Митрески: Сѐ што Собранието ќе го донесе како заклучок ќе биде задолжение за Владата

  Изјава за медиуми, Јован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата   Колегите пред мене дискутираа за нешто во јавноста се создава како фама, а е дел од политичкиот фолклор, прво дека нешто недостасува во информацијата и да се стори впечаток дека нешто се крие во јавноста и дека нешто требало да […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

СДСМ има предлог заклучоци за заштита на јазичните, идентитетски, културни и историски посебности на македонскиот народ

  Прва средба на работните групи на Парламентарните партии господине Митрески имаше различни толкувања од страна на претставниците од ВМРО-ДПМНЕ и од кај вас во однос на резултатите и во каква форма ќе се испорачаат овие работни групи, односно дали тоа ќе бидат забелешки или заклучоци за промена на предлогот како што тврди ВМРО-ДПМНЕ или […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да ја повлече Декларацијата за Гоце Делчев

  Според СДСМ, Декларацијата што ВМРО-ДПМНЕ ја поднесе во Собранието по повод 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, е политичко подметнување, со цел да се продлабочат поделбите во македонскиот народ и оди на штета токму на неговиот лик и дело. “Гоце Делчев е еден од најзначајните македонски национални херои, чие наследство силно го промовираме. Од […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Митрески: Парламентарното мнозинство ќе расте, притисок врз Реџепи вршела опозицијата

  Одговори на новинарски прашања, Јован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата Ќе имате ли 61 пратеник? Како што кажав и претходно, како што кажав дека прв пат се согласувам со една изјава на господинот Христијан Мицкоски ќе повторам уште еднаш дека не само што имаме туку кажувам дека ова парламентарно мнозинство […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Јован Митрески: Каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот

  По предлог од пратениците од парламентарното мнозинство на дневен ред на денешната седница се и дополнувањата на Законот за облигационите односи. Со предвидените дополнувања, се додава нов член кој гласи: Кога износот на стасаната, а неисплатена договорна камата ќе го достигне износот на главнината, каматата престанува да тече. Ова во пракса значи дека нема […]