Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Во тек е инспекциски надзор на ДСЗИ во УК за гинекологија

  Во тек инспекциски надзор на ДСЗИ на Гинекологија, информираат Министерството за здравство. “Во врска со случајот со родилката која скокна од прозор на УК за гинекологија, информираме дека денеска Државниот санитарен и здравствен инспекторат врши вонреден инспекциски надзор. Комисијата е излезена на терен и во тек е надзорот за утврдување на фактичката состојба. По […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДСЗИ: Храната во „Пелагонија“ била безбедна, но не и хигиената во кујната

  Сите шест земени примероци од храна ги задоволуваат прописите за микробиолошка безбедност на храната, а од осум земени бриса oд работните површини, кај три испитаните параметри не се во согласност со микробиолошките критериуми за хигиената на површини и предмети кои доаѓаат во контакт со храната. Ова се резултатите од испитувањата на мострите кои ги […]

Вести Македонија Ударни вести

ДСЗИ: Детален извештај за смртта на момчето по интервенцијата на заб во Штип

  Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) информира дека по допрен глас за починат пациент од Берово после хируршка интервенција на заб, извршен е вонреден инспекциски надзор во сите здравствени установи каде се јавил на преглед во врска со здравствената состојба која завршила со смртен исход – матичен стоматолог, матичен лекар и Итна медицинска помош […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

Реакција на ДСЗИ за “ПРОМЕДИКА”: ДСЗИ ги извршува своите законски надлежности неселективно

  Државниот санитарен и здравствен инспекторат изминатите денови не сакаше да се инволвира во политика и да реагира на партиски обвинувања засновани на невистини. Но, со оглед на тоа што тие невистини можат да создадат погрешна слика во јавноста, сметаме дека е неминовно да се изнесат фактите кои некој ги заборавил пред да почне да […]

Вести Македонија Ударни вести

ДСЗИ започна постапка за лекувањето на починатата малолетничка од Демир Хисар

  Државниот санитарен и здравствен инспекторат почна постапка за да се утврди начинот на кој била лекувана 17 годишната девојка од Демирхисарското село Сопотница, која вчера почина на Инфективната клиника. ДСЗИ започнал вонредна постапка во која ќе се проверува целата патека и лекувањето на малолетничката од матичниот лекар во Демир Хисар, па хоспитализацијата во Битола […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДСЗИ не констатира недостатоци во модуларните болници

  Државниот здравствен и санитарен инспекторат го заврши вонредниот инспекциски надзор и до министерот за здравство д-р Венко Филипче ја достави следната информација за извршен вонреден инспекциски надзор во модуларните болници на територија на Република Северна Македонија   Државниот санитарен и здравствен инспекторат изврши вонредни инспекциски надзори во 18 модуларни болницилоцирани во следните градови: Скопје […]