Алтернатива Настани

ИЗЛОЖБА НА КОЛАЖИ НА МАРГАРИТА ВАСИЛЕВСКА

  Пред повеќе од еден век, уметниците, вклучувајќи ги и Пабло Пикасо и Хуан Грис, почнаа да сечат весници и парчиња постер за да ги користат во своите кубистички композиции. Оваа техника првично беше наречена papier collé (француски за залепена хартија), а потоа колаж. Тоа донесе препознатливи парчиња од секојдневниот живот во уметнички дела. Колажот е уметничка форма која […]