Вести Изјави Интервју Македонија Текстови

ИНТЕРВЈУ со Игор Иванов-Изи: Во нашата работа секој треба да води своја борба

  Вечерва во Кинотеката е прикажан филмот ПРЕВРТЕНО (Upside Down) на Игор Иванов-Изи по повод 15 години од неговата премиера. Дебитантскиот долгометражен игран филм на Иванов ја имаше светската премиера во 2007 година на Интернационалниот филмски фестивал во Карлови Вари, Чешка, каде што беше во конкуренција за наградата „East of West Award“. Малку подоцна ја […]

Алтернатива Настани

КИНОТЕКА: Одбележување на јубилејниот 60. број на КИНОПИС

  Меѓу активностите на кои Кинотеката е посебно горда – сигурно спаѓа и издавањето на „КИНОПИС – периодичното списание за историја, теорија и култура на филмот и другите уметности“ – кое излегува, единечно или како двоброј, еднаш до двапати годишно. А држејќи чекор со дигиталната ера и дигитализацијата, Кинотеката, на својот сајт (www.kinoteka.mk) – ги има приложено и дигиталните верзии на изданијата на КИНОПИС: од првиот број на списанието, па до бр.55-56 (во PDF-формат) – […]

Алтернатива Настани

Промоција на Антонио Митрикески: Хроника на еден филмски сон од Стојан Синадинов

  Денеска во Кинотеката ќе се одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство, со промоција на книгата АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН.   Книгата е издание на Кинотеката, а автор е Стојан Синадинов.   „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“ е микс од монографија, биографија, мемоарска проза и критички осврти.   Одбележувањето на […]