Вести Изјави Македонија Ударни вести

Употребата на кеси за носење стоки драстично е намалена

  Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини информираше за првичните сознанија за ефектите од воведувањето на мерката за забрана на пуштање на пластични кеси за носење на стоки за еднократна употреба на пазарот во Република Северна Македонија, од Законот за управување со пакување и отпад од пакување од 1 декември 2021 година, […]

Вести Македонија Ударни вести

Појаснување за забраната за употреба на пластични кеси

  Согласно Законот за управување со пакување и отпад од пакување, од 1 декември 2021 година се забранува пуштање на пластични кеси за носење на стоки за еднократна употреба на пазарот во Република Северна Македонија. Дозволено е пуштање на пазарот на територијата на државата само на биоразградливи кеси за носење на стоки што се произведени […]