Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

Заев: Нека му е вечна слава на Конески, ќе го чуваме и негуваме споменот на него и неговото дело

  На денешен ден, 7 декември, во 1993 година, почина академик Блаже Конески. Животот и делото на Конески се судбински врзани и со раѓањето на македонска државност, напиша премиерот Заев на својот фб профил.   “Со неговата „Граматика на македонскиот литературен јазик“, заедно со останатите македонски лингвисти, учествуваше во кодификацијата на македонскиот јазик донесена во […]