Вести Изјави Македонија Ударни вести

Османи свика засилен состанок на Постојаниот совет на ОБСЕ во Виена

  Претседавачот на ОБСЕ и министер за надворешни работи, Бујар Османи денеска е во работна посета на Виена, каде на негово барање се одржува засилен состанок на Постојаниот совет на ОБСЕ. “Како Претседавач, свикав засилен состанок на Постојаниот совет на ОБСЕ во Виена. На состанокот, заедно со министрите за надворешни работи и други високи претставници […]

Вести Македонија Ударни вести

Османи се обрати пред унгарските дипломати како Претседавач со ОБСЕ

  Претседавач со ОБСЕ, Министерот Бујар Османи денес се обрати пред Амбасадорскиот совет на Унгарија, кој е во организација на Министерството за надворешни работи и трговија на Република Унгарија.     Носечка тема на излагањето беа предизвиците и соработката во рамките на претседавањето на Северна Македонија со ОБСЕ во 2023, во насока на што поскорешно […]

Вести Македонија Ударни вести

Османи-Нарбаева: ОБСЕ работи на зајакнување на улогата на жените и зголемување на нивната безбедност

  . Со средбата со претседателката на Сенатот на Узбекистан, Танзила Нарбаева, Претседавачот со ОБСЕ и министер за надворешни работи, Бујар Османи ја започна посетата на Централна Азија. Во фокус на средбата Османи-Нарбаева беше улогата на Сенатот во напорите за зајакнување на улогата на жените и зголемување на нивната безбедност, што воедно е и еден […]

Вести Македонија Ударни вести

Обука на стручната служба во Уставен со поддршка на ОБСЕ Мисијата во Скопје

  Во Уставниот суд се одржа дводневна работилница за стручната служба на тема „Забраната за дискриминација во судската пракса на Европскиот суд за човекови права”.   Во рамки на обуката беа разработени формите и основите на дискриминација, опсегот на употреба на членот 14 и член 1 од Протоколот бр.12 од ЕКЧП и беа спроведени вежби за […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

ОБСЕ ќе поддржи иновативни иницијативи и проекти за справување со климатските ризици

  Климатските промени и последиците од нив се фактори што влијаат на зголемување на несигурноста и во крајна линија директно се поврзани со безбедноста во поширокиот регион на ОБСЕ. Затоа е потребно да дадеме политичка поддршка на заложбите на ОБСЕ за нивно ублажување.  Ова го истакна Претседавачот со ОБСЕ и министер за надворешни работи, Бујар […]

Вести Свет Топ теми Ударни вести

Османи објави план од 9 чекори за нормализација на ситуацијата во Косово

  Претседавачот со ОБСЕ, министерот Бујар Османи, објави план во девет чекори за деескалација и нормализација на тензиите на северот на Косово. Планот е во насока на постигнување траен мир и стабилност на северот на Косово и враќање на косовските Срби во институциите и демократските процеси. Како прв чекор, планот превидува Косово и Србија да […]

Вести Македонија Ударни вести

Османи: Постоењето на „ѕид на раздвојување“ на луѓето е неодржливо и спротивно на основните принципи на ОБСЕ

  Слободата на движење на луѓето во Одзиси е целосно блокирана со „ѕид на раздвојување“ што е жално и неприфатливо во 21-от век. Ова го истакна Претседавачот со ОБСЕ Бујар Османи кој денеска оствари теренска посета на преминот Одзиси, Грузија каде имаше прилика од прва рака да ги види ефектите врз населението кое е поделено […]

Вести Македонија Ударни вести

Средба на Лога и Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје

  Министерот за правда Кренар Лога оствари средба со амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Разговараа за актуелните случувања во државата, реформите во правосудниот систем и иницијативата за подготовка на нов Изборен законик. Лога го информираше Вал дека е испратен допис до ВМРО ДПМНЕ да предложи свој член во работната група […]

Вести Македонија Ударни вести

ОБСЕ дава сериозна поддршка преку активности за борба против антисемитизмот

  Претседавачот со ОБСЕ Бујар Османи денеска во Скопје ја отвори првата конференција организирана во рамки на Претседавањето на Северна Македонија со ОБСЕ, посветена на справувањето со Антисемитизмот. Станува збор за традиционален собир на земјите учеснички на Организацијата, реномирани експерти и граѓански организации, кој се одржува со цел да се постави заедничка агенда за обновување […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Oсмани: Двете организации треба да ја одиграат својата улога за поддршка на Украина

  Претседавачот со ОБСЕ Бујар Османи денеска во Брисел, имаше свое обраќање пред Северно Атлантскиот совет на НАТО, каде ја претстави Програмата на Северна Македонија како Претседавач со ОБСЕ во 2023 година.     Пред Советот со кој претседаваше Заменик генералниот секретар на НАТО Мирчеа Џоана, Османи ја истакна важноста на улогата на НАТО и […]