Вести Македонија Ударни вести

Промовиран нов оддел на ГАК со современи апарати

  Денеска се промовираше новиот оддел на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство, опремен со современи апарати за дијагностика и фетална терапија кои ќе овозможат ран скрининг кај трудниците.           На настанот беше присутен министерот за здравство д-р Фатмир Меџити и грчката амбасадорка во земјава Софија Филипиду, со чија поддршка беше […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Дуа замина дома по 131 дена поминати на ГАК

  По 131 ден поминат на ЈЗУ У Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, малата Дуа со солзи радосници ја испративме дома, информираат од Клиниката.           На 12 март таа се роди во 24-та гестациска недела, со само 520 грама и по повеќе од 4 месеци престој на Одделението за […]

Вести Македонија Ударни вести

Формирана е комисија за стручен надзор во врска со случајот со родилката

  По извршениот вонреден инспекциски надзор на ДСЗИ, денес на барање на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити формирана е комисија за стручен надзор во врска со случајот со родилката Б.М од Скопје.   Комисијата за стручен надзор, составена од двајца гинеколози, психијатар, клинички психолог и претставник од МЗ има задача да изврши надозр над […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Во тек е инспекциски надзор на ДСЗИ во УК за гинекологија

  Во тек инспекциски надзор на ДСЗИ на Гинекологија, информираат Министерството за здравство. “Во врска со случајот со родилката која скокна од прозор на УК за гинекологија, информираме дека денеска Државниот санитарен и здравствен инспекторат врши вонреден инспекциски надзор. Комисијата е излезена на терен и во тек е надзорот за утврдување на фактичката состојба. По […]

Вести Македонија Ударни вести

Недела на бесплатни прегледи и консултации на пациентки во менопауза на ГАК

  По повод Светскиот ден на менопаузата -18 Октомври, од денеска до 21 октомври на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје ќе се организира недела на бесплатни прегледи и консултации на пациентки во менопауза. Како што информираат од Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство, целта на Светскиот ден на менопаузата е да се […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Бебето Бехра, родена со 665 грама заминува дома со 2.190 грама

  По 67 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, со престој на неонатолошките интензивни одделенија, предвремено роденото женско бебе денеска заминува дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции.         Бебето беше родено на 8 октомври, предвремено во 29-та гестациска недела, со екстремно […]