Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Продолжен е рокот за замрзнување на цените на определни производи

  Владата на вчерашната седница донесе Одлука за изменување на Одлуката за посебни услови за трговијата на одделни стоки. Со Одлуката, се продолжува примената на веќе утврдени највисоки трговски маржи, од 30 април 2023 година, до 30 јуни 2023 година, за следниве стоки: •  за леб бел (сечен на парчина или цел), шеќер бел и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Од денесека се замрзнува цената на овошјето и зеленчикот

  По намалувањето и замрзнувањето на цените на лебот, млекото и млечните производи, јајцата, тестенините и оризот, како и на повеќе хигиенски производи, од денесека се замрзнува цената на дел од овошјето и зеленчикот. Утврдена е максимална цена од 70 денари за килограм свеж домат, 75 денари за килограм свежа краставица, 90 денари за килограм […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДПИ апелира трговците да ги почитуваат замрзнатите цени или ќе следуваат високи казни

  Владата донесе Одлуки за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало (Службен весник на РСМ бр. 52/2023) со кои се опфатени: тестенини неварени, неполнети ниту поинаку приготвени, што не содржат обично пченично брашно или гриз, без додаток на јајца (макарони и шпагети) чија највисока цена на овие производи од ставот […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата ги замрзна цените и на оризот, тестенините и јајцата

  На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе одлука за проширување на листата на производи за кои ќе важат цените кои се применувале на 1 декември 2021 година, во трговијата на мало и на големо. Листата се проширува со три нови основни прехранбени производи: ориз, јајца и тестенини“, нагласи министерот за […]