Вести Свет Став Ударни вести

Како да се заштити суверенитетот на Украина – Џефри Д. Сахс

  Наместо да се преправаат дека едната страна е светица, а другата грешница, сите кои се инволвирани во последниов конфликт помеѓу НАТО и Русија треба да признаат дека имаат заеднички интерес за долгорочна безбедност. Тоа подразбира дипломатско решение во кое Украина го обезбедува својот суверенитет преку позиција на неутралност. Западните пријатели на Украина тврдат дека […]

Вести Свет Став

Време е за ремонт на глобалниот финансиски систем – Џефри Д. Сахс

  За да можат државите кои се со ниско и средно ниво на приходи да работат во насока на остварување на нивните развојни цели и да го дадат својот удел во справувањето со проблеми како што се климатските промени, тие ќе треба да позајмуваат од сигурни извори и по пристојни пазарни услови. Но сепак, сегашниот […]