Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот од НП Шар Планина

  “Денес заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП Хисен Џемаили и директорот на ЈУНП „Шар Планина“ Ибрахим Дехари направивме обиколка на активностите за чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локациите што се наоѓаат на територијата на националниот парк Шар Планина”, изјави Министерот за животна средина […]

Вести Македонија Ударни вести

Чистење и уредување на кејот на река Вардар

    Екипи на ЈП Улици и патишта по налог на Град Скопје, изминатиов период активно работат на чистење на косините и коритото реката Вардар, како и на санацијата на постоечките елементи кои се оштетени а се од големо значење за нормално функционирање на граѓаните. Како дел од тековните активности на ЈП Улици и патишта […]

Вести Македонија

Заедно за поубаво Пехчево: Заедничка акција за чистење на речното корито на реката Писа

  Успешно заврши заедничката акција за чистење на речното корито на реката Писа во општина Пехчево во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Малеш-Пијанец.     Благодарејќи на сплотеноста на заедницата и граѓанскиот активизам, повеќе локални […]

Вести Македонија Ударни вести

Првите количини опасен линдан од ОХИС ќе се извезат во мај

  Првите количини линдан, ископан од малата депонија во ОХИС ќе бидат извезени на почетокот на мај. Чистењето на опасниот отпад, најави денеска министерот за животна средина Насер Нуредини, оди побрзо од очекуваното, па наместо една година, би требало целосно да заврши до крајот на годинава. Од средината на март, кога започнаа ископите на малата […]

Вести Македонија Ударни вести

Исчистено големо количество отпад од парк-шума Водно

  Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ изминатата недела исчистија големо количество отпад од парк-шумата Водно.     Со подобрувањето на временските услови и зголемената посетеност на парк-шумата Водно се зголемува и количеството на отпадоци фрлени од  несовесни посетители.     Во рамките на оваа акција на ЈП „Паркови и зеленило“ собраа четири полни камиони […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Општина Центар повикува на голема акција за чистење на училишните дворови

  Општина Центар утре, во 10 часот наутро, ја организира втората по ред голема акција за чистење на сите осум основни училишта во општината. Градоначалникот на општината, Горан Герасимовски, заедно со хигиеничарите и општинската администрација, лично ќе учествува во чистењето на училиштето и ги повика учениците, наставниците, родителите, екологистите, невладините организации и сите оние кои […]

Вести Македонија Ударни вести

Започна чистењето на големата депонија покрај езерото Треска

  Град Скопје започна со чистење на дивата депонија покрај езерото Треска во Општина Сарај. Оваа депонија се простира на површина од 10.000 метри квадратни со повеќе од 5.000 метри кубни отпад кој несовесни правни и физички лица го исфрлаат на овој простор. Депонијата во Сарај е една од поголемите депонии на територијата на Град […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје: Исчистена е дивата депонија на крајот на булеварот Илинден

  Исчистена е дивата депонија на крајот на булеварот Илинден во населбата Карпош 4 информираат од Град Скопје.   На ова место се поставени и столпчиња, како камионите и останатата механизација не би можеле повеќе да пристапуваат.   Со чистењето на дивите депонии на подрачјето на Скопје каде вообичаено се согорува отпад, значително ќе се […]