Вести Свет Топ теми Ударни вести

Нуклеарната централа во Чернобил е целосно отсечена од енергетската мрежа

  Нуклеарната централа Чернобил е целосно отсечена од енергетската мрежа и нејзините безбедносни системи не работат, објави денеска операторот „Укренерго“. „Поради воените дејствија на руските окупатори, нуклеарната централа Чернобил беше целосно исклучена од електричната мрежа. Нуклеарната централа нема струја. Воените акции се во тек, така што нема можност за обнова на линиите“, се вели во […]

Вести Свет Топ теми Ударни вести

Зголемено ниво на радијација од Чернобил

  Државниот инспекторат за нуклеарна регулатива на Украина соопшти дека во Чернобил е забележано зголемено ниво на радијација, по преземањето на нуклеарната централа од страна на руската војска. – Податоците од автоматизираниот систем за следење на радијацијата на зоната на исклучување, кои се достапни на интернет, покажуваат дека контролните нивоа на дозата на гама зрачење (црвени […]