Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Нов пакет мерки за финансиска поддршка на ранливи категории граѓани, пензионери и компании

  Владата на 88-ма седница, донесе повеќе предлог мерки за поддршка на граѓаните и компаниите, во време на економско-енергетска криза. Новиот пакет антикризни мерки, содржи таргетирани мерки насочени кон најранливите категории граѓани; таргетирана поддршка за јавни и здравствени установи; поддршка на ликвидноста на компаниите; инвестиции во енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Мерките се […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Бектеши: Ако треба ќе донесеме дополнителни мерки за ублажување на цените

  На Владата и се на располагање и други автономни мерки што ќе ги донесеме ако утврдиме дека дополнително може да се влијае на ублажување на цените, а откако ќе се направат потребните анализи, најави вечерва министерот за економија Крешник Бектеши. Како што рече Бектеши во гостување на Сител, Државниот пазарен инспекторат и Управата за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Од денес 0% ДДВ за основните прехранбени продукти за намалени малопродажни цени

  Од денеска стапува на сила мерката за намалувањето на ДДВ-то за основните прехранбени продукти од 5% на 0%. Со стапувањето на сила на оваа мерка сите маркети кои продаваат леб, брашно тип-400, млеко со масленост од 2,8%, од 3,2 и 3,5% масленост, бел шеќер, сончогледово масло, месо и други кланични производи за јадење, бел […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Премиерот Ковачевски наместо 50, ќе има 12 советници

  “Во услови на криза, сите институции се должни рационално и одговорно да го трошат буџетот и да ги намалат трошоците. За оваа цел на владината седница донесовме конкретни мерки и одлуки”, изјави премиерот Ковачевски.     – До 21 март сите буџетски корисници се задолжени да ги намалат расходите за стоки и услуги за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата усвои антикризни мерки за намалување на трошоците во јавниот сектор

  Како дополнување на 26-те антикризни мерки, Владата на денешната 28-ма седница усвои таргетирани мерки и препораки за намалување на трошоците во јавниот сектор. Со овие мерки сите буџетски корисници и единки корисници се задолжени да ги намалат расходите за стоки и услуги за 10% и да достават соодветен предлог за рационализација на трошоците до […]