Вести Македонија Став Ударни вести

Енергетска ефикасност на домовите: Изводлива, но скапа без соодветна државна поддршка

  Куќа од скопска населба, без изолација, која сега едвај се загрева на дрва со што придонесува и за загадување на воздухот, може да стане три пати енергетски поефикасен објект со исто толку  помал учинок врз воздухот кој го дишеме.  Но, за тоа треба институционална и парична поддршка бидејќи инвестицијата е голема за просечно семејство […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Зошто со години доцнат клучни правилници и мерки за енергетската ефикасност?

  За да се произведе ист производ или за да се добие иста услуга како што се произведува во некоја земја во Европската Унија, кај нас ќе се потроши два пати повеќе струја. Тоа се нарекува нерационалност во потрошувачката. Еко-свест истражуваа зошто и покрај тоа што согласно Законот за енергетика и Законот за енергетска ефикасност, […]

Вести Македонија Ударни вести

Психијатрија прв здравствен објект кој ќе ја подобрува енергетската ефикасност

  Објектот на Универзитетската клиника за психијатрија во Скопје ќе биде комплетно реновиран и ќе стане енергетски ефикасен преку проектот за подобрување на енергетската ефикасност што се финансира преку Светска банка, а го спроведува Министерството за финансии, во соработка со Министерство за здравство. Градежните работи почнуваат на 15 мај и се очекува за пет месеци […]

Вести Македонија

Промовирање и поттикнување на енергетската ефикасност во општина Илинден

  На предлог на Градоначалникот на Општина Илинден, Александар Георгиевски, Советот на Општина Илинден на 18-тата седница  ја усвои “Програмата за енергетска ефикасност за период од 2023-2025 година”. Главната цел на оваа Програма е намалување на трошоците за енергија во општината, пред се во општинските објекти, осигурување на стандардно комфорни услови за престој и работа […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР и ЕУ ја поддржуваат енергетската ефикасност во Северна Македонија

  ЕУР 2 милиони кредит на НЛБ Банка Скопје за натамошно кредитирање на станбениот сектор Кредит на ЕБОР во вредност од ЕУР 2 милиони за НЛБ Банка Скопје Нова финансиска поддршка за инвестиции во заштеда на енергија Донаторска поддршка од Европската Унија, Австрија и Инвестициската програма за Западен Балкан   Европската банка за обнова и […]