Алтернатива Вести Македонија Ударни вести

Винарија „Венец“ со златен медал за „ Cuvee 56 “ на Decanter World Wine Awards

  Винаријата „Венец“ е добитник на златен и на бронзен медал на најголемиот и највлијателен светски вински натпревар Decanter World Wine Awards  на кој се оценуваа 18.244 вина од 54 земји. Виното „ Cuvee 56 “ берба 2018 година освои златен медал, а виното „Темјаника Кориjа“ берба 2021 година е закитено со бронзен метал. Винаријата […]

Спорт

Дарио Ивановски балкански првак со национален рекорд во полумаратон во Тирана

  Македонскиот атлетичар Дарио Ивановски, поставувајќи национален рекорд со време од 01:04.65 часа, на полумаратонската трка во Тирана-Албанија, се закити со златниот медал на Балканското првенство во полумаратон.      На минатогодишниот полумаратон во Битола, на трката Трчај Бе, Ивановски го зазеде третото место и освои бронзен медал.

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Златен медал за виното Вранец Орле на винаријата „Венец“

  Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и признанието “NORTH MACEDONIA SPECIAL PRIZE”. Ова вино потекнува од истоимениот микролокалитет Орле каде на 600 м.н.в се наоѓа лозовиот насад  стар повеќе од 22 години. Виното се карактеризира со  интензивна […]