Вести Македонија Ударни вести

Ковачевски до СОНК: Брзо и целосно прифаќање на договорените условите и одговорност

  Премиерот Димитар Ковачевски упати апел до СОНК за итно, брзо и целосно прифаќање на договорените условите и одговорност. „Успеавме да постигнеме значаен договор за вработените во образованието и покачување на платите од дури 15%, почнувајќи од септемвриската плата. Ова зголемување на платите е најголемото досега и заедно со досегашните 21% зголемување е историски најголемата […]

Вести Македонија Ударни вести

СОНК и МОН закажаа нова средба во петок

  Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) и Министерството за образование и наука (МОН) денеска во седиштето на Синдикатот одржаа уште една средба на преговори за усогласување на платите на вработените, во дејностите основно и средно образование, како и за дефинирање на крајни рокови за склучување на новите колективни договори за основно и […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН ја поздравува одлуката на СОНК за мирување на штрајкот

  Министерството за образование и наука ја поздравува одлуката на СОНК за мирување на штрајкот, која пред сé е во интерес на учениците и континуитет на процесот на образование и со која се обезбедува уставно загарантираното право на образование на децата. Тргнувајќи од итноста за заштита на јавниот интерес на граѓаните, правото на образование и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

СОНК не се согласи со владината понуда за покачување на платите од 12 проценти

  Членството на СОНК не се согласи со владината понуда за покачување на платите од 12 проценти, и натаму останува на барањето за покачување од 18,4 проценти. Продолжува штрајкот на вработените во основното и средното образование, а од денеска градинките пак ќе ги примаат децата од предучилишна возраст. Советот на Синдикатот за образование како причина […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата и СОНК постигнаа согласност, од среда продолжува наставата и работата на градинките

  Владата и СОНК постигнаа согласност за зголемување на платите во основното и средното образование и во детската заштита.  Договорот вклучува согласност за почеток на наставата и почеток на работата на градинките од среда, 27 април, откако претставниците на претседателството на СОНК и регионалните советници ќе ги информираат вработените во образованието и во детската заштита […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Сојузот на средношколци бара брзо склучување на договор меѓу Владата и СОНК

  Сојузот на средношколци повикувата што поскоро да продолжи образовниот процес, со цел средношколците, особено матурантите да не ги пропупштат роковите за запишување на факултет. Предлагаат брз договор меѓу Владата и СОНК, како и 5% од БДП да се одделува за образование, согласно европскиот проссек, за да има пари и за инфраструктура, но и за кадарот. […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Разумно е да продолжи наставата и да се интензивираат преговорите

  Секој изгубен ден и час од образовниот процес е на директна штета на учениците и никој не може да ги надомести. Затоа, Министерстевото за образование и наука ја поздравува иницијативата од Советот на СОНК за интензивирање на преговорите за зголемувањето на платите на наставниците но не и одлуката да се продолжи со штрајк. Неодговорно […]

Вести Македонија Ударни вести

Влада: Одбиена понудата за 2500 денари покачување – СОНК ги става личните интереси пред оние на децата

  Владата во преговорите со СОНК, понуди зголемување за 10% на платите кои ќе се обезбедат со ребалансот на Буџетот. Тоа значи дека наставниците и воспитувачите би добиле просечно зголемување за 2.500 денари на нивните месечни примања. Воедно и методологијата со која Владата ќе обезбеди континуиран раст на платите, ќе обезбеди трајно решавање на социјалниот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата и СОНК го продолжуваат дијалогот за решение

  Владата и претседателството на СОНК, придружено со претставници на дел од регионалните одбори на синдикатот во текот на претстојниот викенд остануваат во комуникација за да се најде взаемно прифатливо и достоинствено решение за одредено зголемување на платите во образованието и предучилишното воспитување и згрижување.     На состанокот во Владата, претставена од премиерот Димитар […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

МОН подготвен да пренамени дел од својот буџет за покачување на платите што го бара СОНК

  “Како министер за образование и наука подготвен сум да направам отстапки од повеќе инвестициски и други активности кои се дефинирани во програмата за работа на МОН за оваа календарска година, а кои предизвикуваат фискални импликации, се’ со цел да се обезбедат повеќе средства со кои ќе се доближиме до процентот на покачување на платите […]