Вести Изјави Македонија Ударни вести

Тупанчески: Да се формира меѓуресорска група која ќе дава мислење за историски личности

  Министерот за правда Никола Тупанчески соопшти дека на денешната седница на Влада ќе предложи да се формира меѓуресорска група како преодно решение која ќе дава мислење за историските личности во процесот на регистрација на здруженијата. „Она што во меѓувреме би требало да се направи според мене како министер за правда е да се превенира […]

Вести Македонија Ударни вести

Со новиот Граѓански законик ќе се реализира најголемата реформа во сферата на граѓанското право

  Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше на првата констититутивна седница за нов Граѓански законик. Со ова, продолжува да се реализира најголемата реформа во сферата на граѓанското право, а и во правото воопшто. Со изработката на Граѓанскиот законик се очекува целокупната материја од сферата на граѓанското право да биде уредена во еден законски текст на […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерството за правда ќе иницира подготовка на нов Изборен законик

  Во текот на оваа недела, вклучувајќи ја и идната недела Министерството за правда ќе го отпочне процесот на подготовка на нов Изборен законик. Идејата е токму од оваа институција да се започне процесот за носење, односно подготовка на нов Изборен законик кој ќе овозможи вградување на сите препораки од меѓународниот фактор како што се […]