Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Кинотека ја одбележува 70-годишнината од првиот македонски игран филм ФРОСИНА

  Кинотеката на Северна Македонија деновиве ја одбележува 70-годишнината од првиот македонски игран филм – ФРОСИНА, снимен во далечната 1952 година, во режија на Војислав Нановиќ, а во продукција на тогашниот државен филмски продуцент „Вардар филм“. ФРОСИНА (1952) на Војислав Нановиќ и МИРНО ЛЕТО (1961) на Димитрие Османли – минатата година беа дигитално реставрирани во […]