Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски: Струјата за граѓаните е 80% субвенционирана

  Премиерот Димитар Ковачевски вечерва во интервју за „КликПлус“ на ТВ21 истакна дека Владата прави се за да обезбеди дополнителни антикризни мерки за граѓаните и стопанството во услови кога светот се соочува со една од најголемите економски и енергетски кризи после Втората светска војна. Претходните антикризни мерки дадоа одличен резултат, го намалија ценовниот шок и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Донесена Одлука за одредување најмногу до 10% маржа за вршење трговија на струја

  На денешната 80-та седница, Владата донесе Одлука за посебни услови за трговија на одделна стока, според која се определува највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата на пазарот со електрична енергија. Највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија, на […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски: Во јануари ново поскапување на струјата

  Според генералниот директор на ЕСМ Васко Ковачевски, во јануари се очекува ново поскапување на струјата. – Веќе е сигурно дека ќе има поскапување, но јас секогаш протежирам тоа да биде благо поскапување, изјави Ковачевски за ТВ 24.   https://youtu.be/UiNZXzLVg5o   Во однос на престојната зима, Ковачевски повтори дека струја ќе има и дека рестрикциите […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ВЛАДА: Со новото праведно тарифирање, оние кои трошат помалку ќе плаќаат помалку струја

  Во услови на енормен раст на цената на електричната енергија на светските берзи, за заштита од ценовен шок, од 1 јули стартува тарифната реформа за пресметка на цената на струјата. Тоа значи еден вид на праведен данок, оние кои што трошат помалку, ќе плаќаат помалку, за разлика од оние кои што трошат повеќе ќе […]