Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив со изложба за браќата Манаки во Нови Сад

  Во Архивот на Војводина, во Нови Сад е отворена изложбата “140 години од раѓањето на Милтон Манаки”, што ја подготвија историчари од Државниот архив – одделение Битола.       Со оваа изложба во Нови Сад, град што е европска културна престолнина за 2022 година, се претставува творештвото на браќата Манаки, како први творци […]

Алтернатива Настани Ударни вести

ИФФК „Браќа Манаки“ од 20-27 август во Битола

  Најновото 43-то издание на  Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ ќе се одржува од 20 до 27 август во Битола.     “Фестивалот ќе изобилува со програми, натпреварувачки, ревијални… Вративме се или речиси се што постоело претходно во фестивалот наспроти околностите, наспроти економската криза во светот, инфлацијата, изјави дирекоторот Симеон Дамевски, додавајќи дека […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Државниот архив ќе го дигитализира целокупното творештво на браќата Манаки

  Државниот архив, во соработка со “Британската библиотека”, во наредните две години ќе го дигитализира целокупниот материјал и заоставштина на браќата Манаки.           Проектот за соработка со “Бритиш лајбрери” и за дигитализација на целокупното творештво на браќата Манаки, веќе е потпишан од страна на директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески, […]