Вести Македонија Ударни вести

„Десет дена Крушевска Република“ и „Денови на Смилевскиот конгрес“ – нови национални установи

  Во пресрет на големиот државен празник, Илинден, кога во државата се прославува Илинденското востание и Првото заседание на АСНОМ со што се конституира македонската држава, Владата донесе одлука за формирање две нови национални установи од областа на културата кои ги афирмираат личностите и настаните поврзани со Илинденскиот период и со македонската државност. Традиционалните активности […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Обраќање на премиерот Ковачевски на манифестацијата „Десет дена Крушевска Република“

  Премиерот Димитар Ковачевски ќе се обрати на отворањето на традиционалната манифестација „Десет дена Крушевска Република“, која од 1 до 10 август се одржува секоја година во Крушево по повод големиот национален празник 2-ри Август, Денот на Републиката – Илинден. Манифестацијата во организација на НКС „Десет дена Крушевска Република“, ја илустрира нашата богата култура, отсликувајќи […]

Вести Македонија Ударни вести

Повик до коњаниците да се пријават за Манифестацијата „Десет дена Крушевска Република“

  Општина Крушево и Манифестацијата научно културни средби “Десет дена Крушевска Република”, во пресрет на одбележување на големиот празник Илинден и одржувањето на Манифестацијата, ги повикуваат сите заинтересирани претставници и учесници во коњаници да го пријават своето учество. Во насока на ефикасна организација и пригоден пречек на коњаниците, здруженијата кои ќе учествуваат во коњаниците, ги […]