Вести Изјави Македонија Ударни вести

Бабовски ги презентира мерките во справувањето со африканската чума кај свињите

  Актуелната состојба со болеста африканска чума кај свињите во Европа, нужноста од преземање на координирани активности за нејзина контрола и искоренување, но и можни нови мерки кои би се презеле во иднина во оваа насока, се дел од темите на кои вчера и денес во Брисел дискутираа земјите членки на Глобалната рамка за прогресивна […]

Вести Македонија Ударни вести

АХВ со кампања за подигнување на свест за Африканската чума кај свињите

  Со појавата на Африканската чума кај свињите на територијата на европскиот континент, Агенцијата за храна и ветеринарство на РС Македонија започна со донесување и спроведување голем број превентивни мерки како што се подигнување на биосигурносните мерки на свињарските фарми, воспоставување на мониторинг на присуство на Африканска чума кај дивите свињи, изготвување апликација за пријавување […]

Вести Македонија Ударни вести

Детектирај, спречи, пријави: Кампања на ЕФСА за Африканската чума кај свињите

  ЕФСА продолжува со напорите да го запре ширењето на Африканската чума кај свињите во Европа со продолжување на кампањата трета година по ред и започнување на нови пилот активности во четири земји.     Голема кампања на Европската агенција за безбедност на храна е подготвена да се реализира веќе трета година по ред, со […]