Вести Македонија Став

Институциите да најдат адекватен пристап до младите – Сотир Габелоски

  Службеник за млади е лице вработено во институција кое е назначено од раководителот на истата, да комуницира, помага и активно да придонесува за младите, пишува Сотир Габелоски за Республика. Оваа обврска произлегува од Законот за младински политики и младинско учество и во голем процент е исполнета, но во пракса, ефикасноста ја нема. Тоа се […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Младите не бараат само повисоки плати – Сотир Габелоски

  Младите си заминуваат од Македонија, а мерките кои се преземаат за да се задржат не се целосни. Општеството се менува многу брзо и институциите и државата треба да реагираат уште побрзо за да ги задржат младите, пишува Сотир Габелоски за Республика. „Можеме слободно да констатираме дека дел од професиите на иднината, „благодарение“ на пандемијата […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Во младите не се вложува доволно – Сотир Габелоски

  И покрај одреден напредок, главните проблеми на младите досега неуспешно се решаваа. Ќе понуди ли новата Национална стратегија за млади можност за нова ера?- пишува Сотир Габелоски за Республика Изработката на новата Национална стратегија за млади на Северна Македонија започнува и таа ќе го опфати периодот 2023 – 2027 година. Новата стратегија треба да одреди јасни […]