Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР одобри 9 милиони евра кредит на ПроКредит Банка во РС Македонија

    Со средствата ќе се поддржи инклузивноста на младите и ќе се промовираат зелените финансирања ЕУР 2 милиони кредит од Програмата за поддршка на млади во бизнис со поддршка од Шведска, Италија и Луксембург ЕУР 7 милиони кредит од Програмата за зелено финансирање на Банката наменети за инвестиции во зелена енергија од страна на […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата даде поддршка за реализација на „Брз автобуски превоз во град Скопје“

  Владата, на предлог на Министерството за транспорт и врски, ја разгледа и усвои Информацијата во врска со продолжување на постапката за реализација на проектот „Воведување брз автобуски превоз во град Скопје“, со Предлог договор за имплементација и даде поддршка проектот да продолжи да се реализира. Според Информацијата од ресорното министерство, во текот на месец […]

Вести Македонија Ударни вести

Бесими-ЕБОР: Соработка со реализација на проекти за просперитет на земјата

  Европската банка за обнова и развој е една од најзначајните и најактивна меѓународна финансиска институција во земјава која има голем придонес во постигнатиот напредок и развој на земјата. Заедно со ЕБОР во изминатиот период се реализирани 175 проекти во вкупна вредност од 2.554 милиони евра и таквата плодна соработка ќе продолжи и во иднина. […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР: Фатих Туркменоглу e нов Претставник во Северна Македонија

  ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов Претставник во Северна Македонија. Господин Туркменоглу е со турска националност, и на Банката и се приклучи во 2012 година како Главен Банкар во тимот за Општинска и еколошка инфраструктура, во Истанбул, Турција. Во 2018 година е унапреден во Помошник Директор, Постар Банкар. Следната година е назаначен за Претставник […]

Вести Македонија Ударни вести

Прв кредит од Програмата за зелено финансирање во Северна Македонија

  Шпаркасе Банка е првиот партнер во Програмата за зелено финансирање во Северна Македонија ЕУР 7 милиони за Шпаркасе Банка која ќе кредитира проекти за зелена енергија на мали и средни претпријатија ЕБОР, Развојната Програма на Обединетите Нации, Заедничкиот фонд за одржливи развојни цели на Обединетите Нации (SDG Fund)  и Владата ќе обезбедат комбинација на кредити и грантови   Шпаркасе Банка во Скопје […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР одобри 1.5 милиони евра кредит на Шпаркасе банка во С.Македонија

  Кредит од ЕУР 1.5 милиони за Шпаркасе Банка АД Скопје за инвестиции во енергетска ефикасност  Дополнителна поддршка од донаторите во поврат на инвестираните средства во износ до 20 отсто  Кредитната линија е одобрена преку донаторската поддршка од Програмата ГЕФФ за Западен Балкан    Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Шпаркасе банка во Северна Македонија  продолжуваат во заедничкото промовирање […]

Вести Македонија Ударни вести

Со поддршка од ЕБОР и ЕУ Емили ексклузивен дизајн инвестира во соларни панели

  Со растечките цени на електрична енергија и несигурноста од нејзино снабдување, домаќинствата и деловните ентитети бараат начини да ја подобрат енергетската ефикасност и да станат независни во снабдувањето со енергија. Токму заради ова, Емили ексклузивен дизајн, студио за висока мода од Струмица, менаџирано од Емили Пишева Гоџирова и Благица Пишева да инвестира во оваа сфера. Модното студио специјализирано за венчаници и вечерни фустани, ги извезува […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР ја поддржува првата инвестиција во инфраструктура за цврст отпад

  Со кредит од 55 милиони евра ќе се финансира изградба на регионални депонии, трансфер станици и затворање на нелегални депонии Прв проект во секторот за цврст отпад во Северна Македонија со кој се воведува управување на цврстиот отпад според ЕУ стандарди Поттикнување на рециклирање на отпад и соодветно собирање Донаторска поддршка од Швајцарија, Шведска и Инвестициската програма […]

Вести Македонија Ударни вести

Хотел Инекс Олгица го промовира Охрид како зелена туристичка дестинација со помош на ЕБОР и ЕУ

  Охридското Езеро е туристичка дестинација број еден во земјата со над 200.000 туристи. За да се заштити убавината на езерото, важно е да се обезбеди заштита на неговата уникатна природа, и да се минимализираат негативните ефекти врз човековата околина кои доаѓаат од туристите и индустријата. Хотел Инекс Олгица е водечки пример за ова. Пред неколку […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕБОР: Програма за поддршка на енергетска ефикасност на домаќинствата на Западен Балкан

  Кредит од ЕУР 1,5 милиони за ПроКредит Банка Македонија за инвестиции во енергетска ефикасност Дополнителна поддршка од донаторите во поврат на инвестираните средства во износ до 20 отсто Поддршката на донаторите во Програмата ГЕФФ за Западен Балкан влегува во својата трета фаза  Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и ПроКредит Банка Македонија (ПроКредит) продолжуваат во […]