Вести Македонија Ударни вести

Донација на Словенија од 218.000 евра за дигитализација на Државниот архив

  Во Министерството за економија, туризам и спорт на Република Словенија, денеска е потпишан Договор за донација од 218.000 евра наменети за реализација на процесот на дигитализација на историските документи и архивските материјали во Државниот архив на РС Македонија. Овој процес не е само потребен за нивна трајна заштита и трајно зачувување, туку и за […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-Р Крстески: Сукцесијата – значајна за нашата историја

  Директорите на Државните архиви на Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и на Архивот на Југославија, д-р Бојан Цвелфар, д-р Динко Чутура, д-р Данијела Мрда, д-р Емил Крстески и д-р Милан Терзиќ, одржаа работен состанок во Скопје на кој се разгледаа заклучоците од претходниот состанок во Белград и резултатите што досега се постигнати. […]

Вести Македонија Ударни вести

Соработката со Државните архиви на Шпанија се продлабочува

  Во рамките на меѓународната соработка, директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и раководителката на Сектор, Светлана Успрцова, во Мадрид имаа средби со д-р Севериано Хернандез Виченте, генерален директор на Дирекцијата на државните архиви на Шпанија и со д-р Хуан Рамон Ромеро Фернандез, директор на Националниот историски архив на Шпанија.         […]

Вести Македонија

Склучен договор помеѓу Општина Илинден и Државниот архив

  За првпат Општина Илинден склучи договор со Државниот архив, со кој ќе се врши средување, ставање ред на целокупниот архивски и документиран материјал со изминати рокови за негово чување и комплетна заштита на архивската граѓа.     По тој повод градоначалникот на Општина Илинден, Александар Георгиевски оствари средба со директорот на Државниот архив, Емил […]

Вести Македонија Ударни вести

Архивот ќе објави публикација за “Струшките вечери на поезијата”

  Најголемиот дел од архивските материјали и документи од манифестацијата “Струшки вечери на поезијата”, веќе се преземени и се наоѓаат во Државниот архив – одделение Охрид, благодарение на ангажманот, пред се, на раководителот, д-р Никола Митровиќ и на директорот на СВП, Тодорче Тасевски.   “На денешната средба со директорот на СВП, Тодорче Тасевски, се договоривме […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив со изложба за браќата Манаки во Нови Сад

  Во Архивот на Војводина, во Нови Сад е отворена изложбата “140 години од раѓањето на Милтон Манаки”, што ја подготвија историчари од Државниот архив – одделение Битола.       Со оваа изложба во Нови Сад, град што е европска културна престолнина за 2022 година, се претставува творештвото на браќата Манаки, како први творци […]

Вести Македонија

Потпишан Протокол за соработка со Државниот архив на Србија

  Директорите на државните архиви на Република Северна Македонија и на Србија, д-р Емил Крстески и д-р Мирослав Перишиќ, во Скопје потпишаа Протокол за соработка. Ова е прв ваков договор меѓу двете институции со кој се дефинираат насоките на соработка во областа на историските документи и архивистиката и се продлабочуваат односите меѓу двата aрхива со […]

Вести Македонија Ударни вести

Достојно одбележување на 80 години од Народното востание

,,Државниот архив, по повод 80-годишнината од народното востание, достојно ги промовира придобивките од Народноослободителната борба во Македонија со пригодни објави, изложби и предавања во повеќето од нашите одделенија во земјава” – изјави за ДенесМагазин директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески. Денот на народното востание во Македонија – 11 Октомври, всушност, го симболизира државотворниот капацитет […]

Вести Македонија Ударни вести

Договор за соработка со државниот архив на Црна Гора

Директорите на Државните архиви на Република Северна Македонија и Црна Гора, д-р Емил Крстески и Саша Томановиќ во Цетиње потпишаа договор за соработка. На официјалната средба д-р Крстески и Томановиќ разменија мислења за досегашните искуства и работата и функционирањето на двата архива, како и за идните нивни планови и активности. Со потпишувањето на овој билатерален […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-р Емил Крстески: „Меѓународниот ден на Архивите го потенцира значењето на архивската професија во современото општество

  Денес архивите и архивистите низ светот го прославуваат 9 јуни Меѓународниот ден на архивите, чие одбележување има цел да ја популаризира архивската дејност и улогата на архивот во општеството. Овој ден има симболично значење, кое е добиено со формирањето на Меѓународниот архивски совет (International Council on Archives – ICA), меѓународна невладина организација чија основна […]