Алтернатива Музика и Филм Настани

Промоција на „Девојчето со долгата коса“ втор студиски албум на СТЕФАНИЈА

  Промоцијата на вториот студиски албум на Стефанија Милевска Враниќ ќе се одржи на 25 ноември, во Анастасија Центар Битола, студио Welcome to Stefanija’s Music World, во 18 часот.     Стилот на албумот е современ синт поп со етно-џез примеси, составен е од авторска музика и текстови на Стефанија, снимани во музичкото студио Welcome […]

Алтернатива Настани

Промоција на „БИГОР ШАРПЛАНИНЕЦОТ“ од Ферид Мухиќ во КИЦ

  На 15 ноември (среда), во Културно-информативниот центар, со почеток од 19:19, часот ќе се одржи промоција на новата книга од Ферид Мухиќ, „Бигор шарпланинецот“. Овој роман во раскази, во издание на Издавачки центар ТРИ, е извонредна ода за пријателството, за нераскинливата поврзаност меѓу човекот и песот преку која се срочува филозофијата за меѓучовечките односи, […]

Алтернатива Настани

Промоција на првата книга од едицијата “За македонистиката отворено”

  Во рамките на одбележувањето на 23 Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, денеска во Охрид беше промовирана првата книга од едицијата: „За македонистиката отворено“, од авторите Свето Стаменов, политиколог, новинар на Македонското радио – Радио Скопје и познат македонски публицист, и на проф. д-р Димитар Пандев, редовен професор на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ од […]

Алтернатива Настани

Промоција на „Ноќта сѐ знае“ од Викторија Ангеловска во МКЦ

  Во среда, 18 октомври, со почеток од 20:00 часот во галеријата на Младинскиот културен центар ‒ Скопје, ќе се одржи промоцијата на втората стихозбирка на младата поетеса Викторија Ангеловска „Ноќта сѐ знае“.   Книгата низ разговор со авторката ќе ја претстави Јулијана Величковска, која за збирката ќе истакне:   ‒ „Ноќта сѐ знае“ е […]

Алтернатива Настани

Промоција на „Цариградски емигрант“ и „Граница“ од Луан Старова во Софија

  На 7 септември, ден пред Денот на независноста – 8 Септември, во Културно-информативниот центар на Северна Македонија во Софија ќе се одржи промоција на книгите „Цариградски емигрант“ и „Граница“ од Луан Старова. На промоцијата ќе се обратат: издавачот Пламен Тотев, преведувачот Маријан Петров, директорот на КИЦ на РСМ во Софија Сашко Насев, како и […]

Алтернатива Настани

Промоција на „Куќа што танцува“ од Даим Мифтари

  Промоција на поетска збирка „Куќа што танцува“ од Даим Мифтари, 20 јуни, МКЦ Даим Мифтари ни подарува книга со густа многузначност испишана во кратки стиховни „полемизирања“, а неговите стихови покрај многузначноста во себе содржат една децидност која воздбудува и ве наведува повторно и повторно да се дружите со нив веројатно заради отворените прашања со […]

Алтернатива Настани

Промоција на „Добрината ги раздвојува денот и ноќта“ од Марија Дејановиќ

  Промоција на стихозбирката „Добрината ги раздвојува денот и ноќта“ од Марија Дејановиќ (Хрватска), Петок, 23.06.2023 г., од 20:00 часот во Младински културен центар ‒ Скопје   Промотор: Ѓоко Здравески, Модератор: Јулијана Величковска Петок, 23.06.2023 г., од 20:00 часот во Младински културен центар ‒ Скопје.   Изданието е поддржано од Министерството за култура и медиуми […]

Алтернатива Настани

Промоција на книгата „Неверство“ од Дејан Трајкоски во КИЦ – Софија

  Во галеријата на КИЦ на РС Македонија во Софија, вечер (1 јуни), во 18:30 часот, ќе се одржи промоција на книгата „Неверство“ од македонскиот писател Дејан Трајкоски, преведена на бугарски јазик од Божидар Манов.     За бугарските читатели, книгата „Неверство“ излегува како издание на издавачката куќа „Парадокс“. Пред публиката во КИЦ на РСМ […]

Алтернатива Настани

Промоција на романот „Зборови“ од Јордан Коцевски

  Промоција на романот „Зборови“ од Јордан Коцевски во Градска библиотека Браќа Миладиновци – Скопје, 15 мај во 19 часот   Што сè би направиле за да можете да комуницирате со починатите кои многу ви недостасуваат? Стефан се соочува со загубата на својата сопруга на сопствен начин, така што ја игнорира. За него, таа сè […]

Алтернатива Настани

Промоција на „Омарнина што омалаксува“ од Марија Велинова

  Промоција на стихозбирката „Омарнина што омалаксува“ од Марија Велинова, Сабота, 13 мај, од 20 часот во кафе-книжарницата „Буква“   Промотор: Владимир Мартиновски Модератор: Јулијана Величковска     Владимир Мартиновски, во поговорот кон книгата ќе истакне: Марија Велинова низ лирските авантури навистина успева нешто за што се потребни обемни философски трактати да го изведе на […]