Вести Македонија Став Ударни вести

Да не дозволиме нова жешка точка со опасен отпад во Скопје

  ДОМ е против  измена на А- Интегрирана еколошка дозвола за инсталацијата ДПТУ РЕЦИКЛ ЕКО СТАРТ ДОО експорт-импорт Скопје, на КП бр.3450 општина Чучер Сандево на граница со брегот на р. Лепенец, кое барање е објавено на web страната на МЖСПП, а на 22.11.2023 објавено е во Нова Македонија и Коха.   Со ова барање […]

Вести Македонија Ударни вести

ДОМ со Европски Зелени Вредности

    ДОМ заедно со данските зелени во текот на минатиот викенд одржа конференција на тема „Преку европски искуства до зелени вредности дома“. Конференцијата ја отвори претседателката на ДОМ, Маја Морачанин, а свои презентации од ДОМ имаа и Христина Оџаклиеска и Ервин Реџепагиќ, додека од Зелено левата партија на Данска се обратија Нилс Хакстхаузен, Тогер […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДОМ: Владата да не дозволи рудник во Иловица

  Зелената партија ДОМ бара од Министерството за економија и Владата, како и од општините Босилово и Ново Село, да не дозволат изградба на рудникот “Иловица-Штука”. По владината одлука за спојување на концесиите, сериозна е загриженоста дека се планира отворање на овој рудник. ДОМ останува цврсто на ставот против отворање рудници, затоа што тие се штетни […]

Вести Македонија Ударни вести

Земјите од западен балкан треба да бидат дел од ЕУ

Интервју за ,,Независен” на данскиот пратеник од Зелено-левата партија, Karsten Hønge, со новинарката Слободанка Јовановска. Тој, заедно со Marianne Victor Hansen и Thøger Lautrup Knøss, се гости на Зелената партија ДОМ и на нашето Собрание. За време на нивната посета на Скопје, тие учествуваа на тркалезна маса, организирана од страна на ДОМ, посветена на актуелни […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДОМ поддржува влез на ВМРО-ДПМНЕ во Владата

  На денешната седница, Извршниот одбор на ДОМ дискутираше за актуелната политичка состојба во земјата. ДОМ ја поздравува одржаната лидерска средба помеѓу премиерот и претседател на СДСМ, Ковачевски и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски, како основа за конструктивен дијалог и политичко обединување за продолжување на македонските евроинтеграциски процеси. ДОМ го поздравува ставот на ВМРО-ДПМНЕ за прифаќање […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

ДОМ: Малите урбани шуми презентирани на собир на Зелените во Виена

  Делегација на зелената партија ДОМ во состав Маја Морачанин и Христа Најданов, учествуваа на Округла маса на Зелените од Централна и Југоисточна Европа, која се одржа на 31 мај и 1 јуни, во Виена.   На собирот, тие ги презентираа малите урбани шуми засадени во Скопје и Битола, по методот на јапонскиот професор Мијаваки. […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Зелените партии од Западен Балкан потпишаа Декларација за заедничка соработка

  Зелените партии од регионот на Западен Балкан, во Сараево потпишаа Декларација за заедничка соработка.       “Оваа иницијатива започна пред една година во рамките на Зелената Балканска Мрежа и е многу автентична, потекнува од нас самите зелени партии од целиот регион и е многу поразлично од она што често го среќаваме во државите […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДОМ: Условена поддршка за Владата

  На денешната седница на Централниот одбор зелената партија ДОМ, донесе одлука ДОМ да ја поддржи предложената реконструкција на Владата, во интерес на македонските евроинтеграциски процеси. Услов за подршката на Владата и на парламентарното мнозинство е во првите 100 дена да обезбедат спроведување на следните програмски приоритети на ДОМ: 1. Да започне процесот на ветинг […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДОМ: Борбата против корупцијата мора да биде врвен приоритет

  На вчерашната седница на Централниот одбор на зелената партија ДОМ се дискутираше за актуелната политичка состојба, за активностите на ДОМ на домашен и меѓународен план и за планот на активности на партијата во следниот период.         Ставот на ЦО на ДОМ е дека фокусот на политичко дејствување мора да биде на […]

Вести Македонија Ударни вести

ДОМ на Конгрес на Европските Зелени

  Делегација на зелената партија ДОМ во состав: Маја Морачанин, Ана Угринска, Ервин Реџепагиќ и Александар Пандиловски учествуваше на Шестиот конгрес на Европските Зелени, кој се одржа од 2-4 декември, во Копенхаген. На конгресот се дискутираше за: зелени и социјално праведни решенија за енергетската криза, зелени решенија за отпорност на системите за храна, улогата на […]